Quantcast

Δημήτρης Κουτσούμπας: Στο θέατρο «Ολύμπια» για την Τρίτη Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφύλαξε το αθηναϊκό κοινό στην Τρίτη Συμφωνία (Της Πρωτομαγιάς) του σοβιετικού συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς που παρουσιάστηκε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση από την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή στο θέατρο «Ολύμπια» το βράδυ της Πέμπτης.

Συμμετείχε η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διδασκαλία του Σταύρου Μπερή.

Ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος, καθώς μετά από αυτή τη συναυλία έχει διευθύνει και τις 15 Συμφωνίες του κορυφαίου συνθέτη, Ντ. Σοστακόβιτς.

Στη συναυλία παρευρέθηκε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συνεχάρη θερμά τον μαέστρο και τους μουσικούς, ενώ τον υποδέχτηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Ολύμπια, Ολιβιέ Ντεκοτ.

Παρευρέθηκαν ακόμα τα μέλη του ΠΓ Ελένη Μπέλλου, Μάκης Παπαδόπουλος και Νίκος Σοφιανός, καθώς και τα μέλη της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, Ελένη Μηλιαρονικολάκη, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, Χριστίνα Σκαλούμπακα και Λουκάς Αναστασόπουλος.

Όπως είχε σημειώσει ο σοβιετικός κριτικός, συνθέτης και θεωρητικός, Μπόρις Ασαγιεφ, η Τρίτη Συμφωνία του Ντ. Σοστακόβιτς «αποτελεί τη μοναδική δοκιμή διαμόρφωσης ενός καινούριου συμφωνικού τύπου που να έχει ως αφετηρία του τη δυναμική της επαναστατικής ρητορικής και τον τόνο της επαναστατικής προσωδίας».

Η Συμφωνία που είναι αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά, γράφτηκε το 1929 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λένινγκραντ και την Ακαδημαϊκή Χορωδία, στις 21 Γενάρη 1930, στην επέτειο του θανάτου του Λένιν.

Όπως ανέφερε ο συνθέτης με τη Συμφωνία προσπάθησε «να μεταδώσει τη γενική ατμόσφαιρα του εορτασμού της Μέρας της Παγκόσμιας Εργατιάς και να απεικονίσει την ειρηνική οικοδόμηση που συντελούταν στην πατρίδα του, την ΕΣΣΔ».

Η ποίηση στο φινάλε της Συμφωνίας είναι του Σεμιόν Κιρσάνοφ:

«Ηρθε η ώρα μας!

Ακούστε, οι προλετάριοι στις φάμπρικες και τα συνδικάτα ένα λόγο.

Εσείς, πυρπολώντας το παλιό ανάψτε μια νέα πραγματικότητα.

Σηκώνοντας τον ήλιο των κόκκινων λάβαρων

βροντήξτε τα εμβατήρια στ' αφτιά μας.

Κάθε Πρωτομαγιά ένα βήμα προς το σοσιαλισμό,

Κάθε Πρωτομαγιά ένα βήμα των τυφεκιοφόρων ανθρακωρύχων.

Ξεχύσου, Επανάσταση, στις πλατείες, εκατομμύρια βήματα μπροστά!»

Το πρόγραμμα της συναυλίας συμπλήρωσαν το «Ποιμενικό του καλοκαιριού» του Α. Χόνεγκερ και τρεις μικροί λυρικοί κύκλοι ελληνικών τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα των Μ. Ραβέλ, Α. Ντβόρζακ και Κ. Σφακιανάκη, με σολίστ την Αρτεμη Μπόγρη.