Quantcast

«Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα»: Εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης της ΕΟ του ΚΚΕ

«Σε Ελλάδα και Τουρκία είναι ίδιος ο εχθρός μας: Είναι το καπιταλιστικό σύστημα, οι αστικές κυβερνήσεις, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις» υπογράμμισε ο Κ. Παπαδάκης.

Με μεγάλη συμμετοχή, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, πραγματοποιήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα» της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt της Θεσσαλονίκης και του Πολιτιστικού Κέντρου Nâz?m Hikmet της Κωνσταντινούπολης.

Στην έκθεση, που διοργανώνουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, παρουσιάζονται έργα (ζωγραφική, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφία, videoart, performance) καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Τουρκία και το θέμα είναι «ο πόλεμος και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, θεματική που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και μπροστά στην όξυνση των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας».

Την εκδήλωση άνοιξε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, ενώ παρευρέθηκαν ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου και οι Iρλανδοί ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές Clare Daly και Mick Wallace.

Στον χαιρετισμό του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν και στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτή η έκθεση είναι πραγματικά ξεχωριστή και ελπιδοφόρα γιατί αναδεικνύει τη δύναμη που έχουν οι λαοί σαν το αποφασίσουν ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες όπως αυτές του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ζούμε σήμερα... Μια έκθεση που έχει ως περιεχόμενό της όλα εκείνα τα στοιχεία που μονιάζουν τους λαούς, τη συνειδητοποίηση του ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλός τους και τα σχέδια του, την αλληλεγγύη, τη φιλία των λαών. Αντίστοιχα δείχνει με τεντωμένο το δάκτυλο ως ένοχο ένα σύστημα το καπιταλιστικό που υπηρετεί τους μεγάλους ομίλους, τα κέρδη και τους λυσσαλέους ανταγωνισμούς τους, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ τα ξεκαθαρίσματα των λογαριασμών τους που προϋποθέτουν οι λαοί να είναι αυτοί που πληρώνουν τελικά».

«Έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι στέλνουμε από εδώ το Ευρωκοινοβούλιο και την ΕΕ της διαφθοράς, των λόμπι, των ΜΚΟ ένα ισχυρό μήνυμα διεθνισμού των λαών της κοινής πάλης, ενάντια σε κυβερνήσεις, κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους. Ειδικά μάλιστα τη στιγμή που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και με νέο γύρο ευρωΝατοϊκών εξοπλισμών, την ώρα που διευρύνονται οι πολεμικές εστίες. Εδώ από το Ευρωκοινοβούλιο που με τις αποφάσεις και τα πολεμοχαρή ψηφίσματά του "κάνει κι αυτό πόλεμο" ενάντια στους λαούς. Συμμετέχει ενεργά στην ιμπεριαλιστική σφαγή με πολεμικά παραληρήματα που στόχο έχουν να αξιοποιήσουν την καταδικαστέα εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας για να ξεπλύνουν την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, να τους εμφανίσουν μάλιστα κι ως κατήγορους, ως δικαστές», σημείωσε ο Κ. Παπαδάκης.

«O ελληνικός κι ο τουρκικός λαός μπορούν να αποδειχθούν πανίσχυρος και αποφασισμένος αντίπαλος ενάντια σε όσους τσακίζουν καθημερινά τις ζωές τους κι από τις δυο πλευρές των ακτών του Αιγαίου απειλώντας τους με τους πολεμικούς σχεδιασμούς τους.

Η έκθεση αυτή αποτελεί ισχυρή δόση αντισωμάτων που ατσαλώνει την πίστη και τη βεβαιότητα ότι το σύστημα των πολέμων, της εκμετάλλευσης, της προσφυγιάς, της θυσίας της ανθρώπινης ζωής για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι το μέλλον των λαών. Γιατί, σε Ελλάδα και Τουρκία είναι ίδιος ο εχθρός μας: Είναι το καπιταλιστικό σύστημα, οι αστικές κυβερνήσεις, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις» υπογράμμισε ο Κ. Παπαδάκης.

Στο μήνυμα που απέστειλε ο Ulas Özer, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Κέντρου Naz?m Hikmet, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του ΚΚ Τουρκίας - ΤΚΡ, υπογράμμισε την επιτυχία που είχε η έκθεση στο πρόσφατο «ταξίδι της» στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τόνισε ότι «δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν οι εργάτες από τις δυο χώρες και εάν το αποφασίσουν ενωμένοι μπορούν να συγκρουστούν με τον πραγματικό κοινό αντίπαλό τους, το εκμεταλλευτικό σύστημα».

Σημείωσε, επίσης, την αξία της αλληλεγγύης, αλλά και την ευθύνη των καλλιτεχνών να βρεθούν στο πλευρό της εργατικής τάξης σε αυτόν τον ιστορικής σημασίας αγώνα της και στις δυο χώρες.

Στο τέλος το λόγο πήρε η Χρύσα Κοφίνα, εικαστικός εκπρόσωπος της Ομάδας Fire Art, που ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «μέσα από την έκθεση επιδιώκουμε να αναδείξουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα της τέχνης, που έχει τη δύναμη να κινητοποιήσει το λαό».

«Στόχος ήταν να προβληματίσουμε πάνω στις αιτίες των πολέμων, που είναι πάντα ίδιες, κρύβονται από πίσω το μοίρασμα των αγορών, των αγωγών της ενέργειας, η εξυπηρέτηση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Μέσα από τα έργα μας προσπαθούμε να προβληματίσουμε πάνω σε αυτό, να αναδείξουμε τις συνέπειες των πολέμων, να δείξουμε πως οι λαοί μας από τις ίδιες αιτίες υποφέρουν, με τον ίδιο τρόπο ζούνε. Και να καλέσουμε το κοινό να αποφασίσει τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια» είπε, καταλήγοντας στην ομιλία της.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η διαδραστική performance «Το κουτί», με θέμα τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στα έργα που εκτίθενται.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 23/01/2023 έως 03/02/2023.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Χαρά Αμοιρίδου

Safiye Basar

Seda Boy

Νίκος Γαλαζούδης

Ευγένιος Γκάλκιν

Εμπρού Γιουσούφ

Fotokolekt

Διονύσης Καλαμαράς

Αναστασία Καλτσή

Levent Karaoglu

Γιώργος Κιτσούκης

Ömer Koçag

Ανδριάννα Κουμεντάκου

Χρύσα Κοφίνα

Νεφέλη Κυριάκου

Αναστασία Μέγα

Ευπραξία Μπαντάζου

Δέσποινα Shekine Nainti

Αρχοντία Παπαγεωργίου

Γιάννης Πρώιος

Χαράλαμπος Τουμπέκης

Μάρκος Τραϊτοράκης

Νάσος Χαλκίδης

«Το κουτί»

Performer: Γιάννης Πρώιος

Ιδέα και καλλιτεχνική επιμέλεια: «FireArt»

Απαγγελία: Θωμάς Κοροβίνης

Εκφώνηση: Αριστοτέλης Μαυρόπουλος

Μουσική: Κωνσταντίνος Κοφίνας

Τύμπανα: Γιώργος Μπαλτάς

Βιολί: Alex Kiou