Quantcast

Από πλαστικά απορρίμματα τα βάθρα των νικητών στους Ολυμπιακούς του Τόκιο - ΒΙΝΤΕΟ

Σε βάθρα που σχεδίασε ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Asao Tokolo και κατασκευάστηκαν από 24,5 τόνους πλαστικών οικιακών απορριμμάτων θα ανεβούν για να στεφθούν οι νικητές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Σε διάστημα εννέα μηνών, οι πολίτες της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου συγκέντρωσαν - σε περισσότερα από 2.000 κυτία συλλογής, εγκατεστημένα σε πολυκαταστήματα και σχολεία σε όλη τη χώρα - και έκαναν δωρεά το ισοδύναμο 400.000 φιαλών απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων. Μετά από διαδικασία ανακύκλωσης και μετατροπής σε ίνες, το υλικό χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή σε τρισδιάστατο εκτυπωτή και των 98 βάθρων των Αγώνων. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια για εμπλοκή των πολιτών στο πλάνο βιωσιμότητας του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος· ήδη, πολίτες δώρισαν παλιές ηλεκτρονικές συσκευές ώστε να μετατραπούν στα ολυμπιακά μετάλλια του Tokyo 2020.

«Τα βάθρα δημιουργήθηκαν με τον στόχο να δείξουν στον κόσμο τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει πραγματικότητα μια βιώσιμη κοινωνία» εξήγησαν οι οργανωτές.

Οι κυβόσχημες μονάδες της δομής (σ.σ. του βάθρου) οι οποίες κατασκευάστηκαν στον τρισδιάστατο εκτυπωτή είναι στο ίδιο βαθύ μπλε χρώμα του λογότυπου του Tokyo 2020, ως αναφορά στην παράδοση παραγωγής λουλακί (indigo) βαφής στην Ιαπωνία.