Quantcast

COP25: Προσπάθειες να αποφευχθεί αποτυχία της Διάσκεψης για το Κλίμα

Έπειτα από δύο νύκτες εντατικών διαβουλεύσεων, οι περίπου 200 χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού εξακολουθούσαν σήμερα το πρωί στη Μαδρίτη να προσπαθούν να αποφύγουν μια αποτυχία της COP25, η οποία καλείται να δώσει μια φιλόδοξη απάντηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Φαίνεται πως η COP25 καταρρέει. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, όμως αγνοούν την επιστήμη», έγραψε στο Twitter στη διάρκεια της νύκτας η νεαρή Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία έχει εμπνεύσει εκατομμύρια νέους που κατεβαίνουν στους δρόμους εδώ και έναν χρόνο για να ζητήσουν ριζοσπαστικά και άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

«Ό,τι και να συμβεί, δεν θα εγκαταλείψουμε. Τώρα αρχίζουμε», πρόσθεσε η έφηβη Σουηδή.

Η COP25, η οποία θα είναι μια από τις διασκέψεις για το κλίμα με τις μεγαλύτερες παρατάσεις, επρόκειτο θεωρητικά να λήξει το βράδυ της Παρασκευής, όμως οι τεράστιες διαιρέσεις για μείζονα ζητήματα, όπως πόσο φιλόδοξα θα είναι τα μέτρα που θα αποφασισθούν και από πού θα προέλθει η χρηματοδότησή τους, δεν έχουν προς το παρόν επιτρέψει να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

Χθες, Σάββατο,το πρωί, μια πρόταση της χιλιανής προεδρίας για το τελικό κείμενο απορρίφθηκε από πολυάριθμες χώρες, για λόγους που ήταν μερικές φορές διαμετρικά αντίθετοι, καθώς οι μεν απαιτούσαν περισσότερο θάρρος και οι δε έσερναν τα πόδια τους.

«Δεν μπορούμε να πούμε στον κόσμο ότι μειώνουμε τις φιλοδοξίες μας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής», επέμεινε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Με τον σημερινό ρυθμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο υδράργυρος μπορέι να ανέβει μέχρι και 4 ή 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Έστω κι αν οι περίπου 200 υπογράφοντες τη Συμφωνία του Περισιού σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου.

Όλα τα κράτη οφείλουν να υποβάλουν μέχρι την COP26 που θα διεξαχθεί στη Γλασκώβη μια αναθεωρημένη εκδοχή των δεσμεύσεών τους. Σ' αυτό το στάδιο, περίπου 80 χώρες έχουν δεσμευθεί να ανακοινώσουν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις, όμως δεν αντιπροσωπεύουν μεταξύ τους παρά περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών.

Η τελευταία εκδοχή των τελικών κειμένων που παρουσιάσθηκε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας από την χιλιανή προεδρία είναι «πολύ καλύτερη, όμως εξακολουθεί να είναι μέτρια», σχολίασε σήμερα το πρωί η Κατρίν Αμπρέου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Climate Action Network.

«Δεν δίνει μια σαφή κατεύθυνση στα μέρη για το τι πρέπει να παρουσιάσουν την ερχόμενη χρονιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η διατύπωση όσον αφορά τη φιλοδοξία εξακολουθεί να είναι αδύναμη, όμως είναι καλύτερη. Αυτό πιθανόν να περάσει», στοιχιμάτισε η Γιαμιντέ Ντανιέ του World Resources Institute. Η ολομέλεια, η οποία έχει ήδη αναβληθεί πολλές φορές, ανακοινώνεται τώρα ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρωινό.