Quantcast

Δεινόσαυρος «αναστατώνει» την κροατική πρωτεύουσα

Περπάτησε στη Γη πριν από 135 εκατομμύρια χρόνια, όμως η συνάντηση μαζί του είναι κάθε άλλο παρά απογοητευτική...

Δεινόσαυρος που ανήκει στην υποτάξη θηριόποδα (Theropoda) προ(σ)κάλεσε κατοίκους και επισκέπτες του Ζάγκρεμπ να τον συναντήσουν, να μάθουν γι' αυτόν και να ενημερωθούν για το περιβάλλον, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εβδομάδας εκδηλώεσων με τίτλο "Τα μουσεία έξω από τα μουσεία", πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να φέρει τα μουσεία πιο κοντά στο ευρύ κοινό.

Το αντίγραφο του δεινόσαυρου, τα ίχνη του οποίου εντοπίστηκαν στην περιοχή της Ίστρια, δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Μάριν Μάρινιτς με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων της παλαιοντολογίας, αναφέρουν δημοσιεύματα των κροατικών εφημερίδων. Επίσης, στην ίδια εκδήλωση παρουσιάζονται μοντέλα απολιθωμάτων ψαριών και άλλων προϊστορικών έμβιων όντων, προγράμματα για την ανάδειξη των αρχιτεκτονικών "αριστουργημάτων" της κροατικής πρωτεύουσας, καθώς και αντικείμενα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι το πνευματικό "τέκνο" των επιμελητών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Νεντελίκα Σίμιτς και Καταρίνα Κρίζμανιτς και του καλλιτέχνη Νεντιέλικο Μίκατς. Η συγκέντρωση των προαναφερόμενων μουσείων γίνεται σε μια γιγαντιαία "φωλιά" πουλιών, ένα σκηνικό από ξύλινες κατασκευές που στήθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες της εκδήλωσης. Σ' αυτό, επτά από τα μουσεία του Ζάγκρεμπ παρουσιάζουν επιλεγμένα αντικείμενα από τις συλλογές τους. Η εκδήλωση διοργανώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά και προσέλκυσε πάνω από είκοσι χιλιάδες επισκέπτες.