Quantcast

Ξάνθη: Εντυπωσιάζει ο παγωμένος καταρράκτης στον Λειβαδίτη

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο καταρράκτης του Λειβαδίτη πάγωσε με τη φύση να δημιουργεί ένα μοναδικό θέαμα το οποίο δεν είναι λίγοι αυτοί που σπεύδουν να απολαύσουν.

Πρόκειται άλλωστε για τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων που βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μέτρων.

Τα νερά πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων με τρομερό πάταγο, χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων. Η τοποθεσία φέρνει στο νου τις Ναϊάδες των αρχαίων μύθων και τις νεράιδες των λαϊκών παραμυθιών.

Καταρράκτης του Λειβαδίτη: Η παράδοση

Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως στα νερά του Λειβαδίτη λούζονταν οι «καλοκυράδες» (νεράιδες), ενώ στις σπηλιές του ύφαιναν, σε πέτρινους αργαλειούς, το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα. Εδώ χόρευαν στους διονυσιακούς ρυθμούς, οι Σάτυροι. Μέσα στα αρχέγονα αυτά δάση αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα, γιου της Μούσας Καλλιόπης και του θεού Απόλλωνα ο οποίος μάγευε με την κιθάρα του θεούς και τους ανθρώπους.

Το χειμώνα αρκετές φορές ο καταρράκτης παγώνει και τα αιωρούμενα κρύσταλλα σπάνε με εκκωφαντικό θόρυβο, όταν πιάσουν οι πρώτες ζεστές μέρες της άνοιξης. Γύρω από τον καταρράκτη υπάρχουν χώροι κατάλληλοι που βοηθούν τους επισκέπτες να απολαύσουν το θέαμα χωρίς κινδύνους.