Για πρώτη φορά στα χρονικά, η κάμερα ασφαλείας ενός εργοταξίου στην Μιανμάρ κατέγραψε τη συγκλονιστική στιγμή κατά την οποία το έδαφος σχίζεται και μετατοπίζεται κατά μήκος μιας ενεργής τεκτονικής ρηξιγενούς ζώνης, κατά τη διάρκεια του φονικού σεισμού που έπληξε τη χώρα νωρίτερα φέτος.
Η καταγραφή προέρχεται από τις κάμερες παρακολούθησης του έργου Green Power Energy Solar Project, στην περιοχή Tha Pyay Wa της Μανταλάι. Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα βίντεο που δείχνουν ζημιές μετά τον σεισμό, όπως καταρρεύσεις κτιρίων ή αντικείμενα που εκτοξεύονται από ράφια, αυτό το υλικό καταγράφει για πρώτη φορά την ίδια τη ρωγμή του εδάφους τη στιγμή που σχηματίζεται.
Το βίντεο δείχνει τη στιγμή που η γη σχίζεται κατά μήκος της ρηξιγενούς ζώνης Sagaing, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Τέτοιες εικόνες είναι εξαιρετικά σπάνιες, καθώς τα επίκεντρα συνήθως βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές, και η ένταση του σεισμικού φαινομένου δεν επιτρέπει σε αυτόπτες μάρτυρες να καταγράψουν κάτι παρόμοιο.
Η ρηξιγενής ζώνη Sagaing και το μέγεθος της καταστροφής
Η ρηξιγενής ζώνη Sagaing είναι ένα ενεργό τεκτονικό ρήγμα τύπου οριζόντιας μετατόπισης, το οποίο εκτείνεται περίπου 1.200 χιλιόμετρα διασχίζοντας τη Μιανμάρ από τον βορρά έως τον νότο. Ο σεισμός προκάλεσε ρήξη μήκους άνω των 500 χιλιομέτρων κατά μήκος της ζώνης και μετατόπιση της τάξης των 4 μέτρων μεταξύ των δύο πλευρών, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα. Η έκταση της καταστροφής επιβεβαιώθηκε και μέσω δορυφορικών εικόνων του προγράμματος Copernicus Sentinel-1.
Ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς με επιφανειακή ρήξη
Ο σεισμολόγος Yann Klinger από το Institut de Physique du Globe στο Παρίσι τόνισε ότι η ζώνη Sagaing είναι παρόμοιου τύπου με το γνωστό ρήγμα του San Andreas στην Καλιφόρνια. Όπως εξήγησε και η ερευνήτρια του USGS, Nadine Reitman, ο σεισμός της Μιανμάρ προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες επιφανειακές ρωγμές που έχουν ποτέ παρατηρηθεί παγκοσμίως.
Ο απολογισμός
Ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή της Μανταλάι στις 28 Μαρτίου κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους. Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή μέχρι και την Μπανγκόκ, προκαλώντας απώλειες και εκεί. Η γεωγραφική θέση της Μιανμάρ, σε σημείο σύγκλισης τεκτονικών πλακών, την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη σε σεισμούς. Τα τελευταία 30 χρόνια, τουλάχιστον 17 σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ έχουν πλήξει τη χώρα. Δυστυχώς, λόγω του τεταμένου πολιτικού κλίματος, οι προσπάθειες διάσωσης και αποκατάστασης αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια.