Quantcast

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Yπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη σπατάλη νερού

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την υπεύθυνη χρήση του νερού για όλους, μια ημέρα συνδεδεμένη και με την επείγουσα ανάγκη διασφάλισης ενός βιώσιμου μέλλοντος στον πλανήτη.

Η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 8% της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου (περίπου 3.300 εκατ. τόνους CO2), που σημαίνει πως αν ήταν χώρα θα καταλάμβανε, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ, την τρίτη θέση μεταξύ των πιο ρυπογόνων χωρών του κόσμου. Αυτό που ωστόσο δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως, όταν πετάμε τρόφιμα στα σκουπίδια, πετάμε μαζί και όλες τις πρώτες ύλες, που χρειάστηκαν για την παραγωγή τους, ανάμεσά τους και το νερό, έναν δηλαδή από τους πιο πολύτιμους πόρους του πλανήτη. Η παραγωγή τροφίμων χρειάζεται το 70% του γλυκού νερού. Ενδεικτικά, 1 κιλό βόειου κρέατος χρειάζεται τουλάχιστον 10.000 λίτρα νερού για να παραχθεί, ενώ ένα καρβέλι ψωμί 1.000 λίτρα. Συνολικά, έχει υπολογιστεί πως το νερό που σπαταλάται, ως αποτέλεσμα της σπατάλης τροφίμων, είναι 250 κυβικά χιλιόμετρα, ή αλλιώς 3 φορές η λίμνη της Γενεύης.

Όλοι μας είμαστε σε θέση να συμβάλλουμε για την αντιστροφή αυτού του φαινομένου , παίρνοντας ιδέες για τη μείωση της σπατάλης φαγητού ή για την αξιοποίησή τους, ώστε να τα προσφέρουμε σε ανθρώπους με ανάγκη αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια στην ιστοσελίδα www.boroume.gr.

Το Μπορούμε είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα, μέσω προγραμμάτων, που περιλαμβάνουν:

- τη διάσωση & προσφορά τροφίμων μέσω μηχανισμών σε κάθε επίπεδο της επισιτιστικής αλυσίδας («Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων», «Μπορούμε στο Χωράφι», «Μπορούμε στη Λαϊκή»)

- την ενημέρωση σχετικά με το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων και την ενίσχυση της πρόληψης κατά του φαινομένου («Πρόγραμμα ενημέρωσης Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη», «Μπορούμε στο Σχολείο», «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων», Σήμα Πιστοποίησης “No Food Waste”)

Από την αρχή της λειτουργίας του το 2012, η οργάνωση έχει προσφέρει περισσότερες από 70.000.000 μερίδες τρόφιμα σε 650 κοινωφελείς φορείς όλης της Ελλάδας, ενώ κατά μέσο ημερήσιο όρο σώζει & προσφέρει 30.000 μερίδες τροφίμων.