Quantcast
Τιτανικός: Τρύπες μεγέθους μόλις Α4 βύθισαν το πλοίο - Απίστευτη ανακάλυψη μετά από τη νέα 3D σάρωση - Real.gr

Τιτανικός: Τρύπες μεγέθους μόλις Α4 βύθισαν το πλοίο – Απίστευτη ανακάλυψη μετά από τη νέα 3D σάρωση

Τιτανικός: Τρύπες μεγέθους μόλις Α4 βύθισαν το πλοίο – Απίστευτη ανακάλυψη μετά από τη νέα 3D σάρωση

Photo: Magellan Limited/Atlantic Productions

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ολόκληρο το ναυάγιο του Τιτανικού έχει χαρτογραφηθεί με πλήρη ψηφιακή ακρίβεια, ρίχνοντας φως στα τελευταία κρίσιμα λεπτά του ιστορικού υπερωκεανίου.

Η πιο λεπτομερής τρισδιάστατη απεικόνιση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για το ναυάγιο του RMS Titanic αποκαλύπτει νέες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο πουι βυθίστηκε το 1912, οδηγώντας στον θάνατο περισσότερους από 1.500 επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Το έργο, με την ονομασία Titanic: The Digital Resurrection, υλοποιήθηκε από το National Geographic σε συνεργασία με την Atlantic Productions, με στόχο την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ βασισμένου στα νέα ευρήματα.

Η απεικόνιση προέκυψε από μια συλλογή που περιλαμβάνει πάνω από 700.000 υποβρύχιες εικόνες, οι οποίες καταγράφηκαν από τηλεκατευθυνόμενα οχήματα (ROVs) σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων στον Βόρειο Ατλαντικό. Το αποτέλεσμα είναι μια εξαιρετικά λεπτομερής ψηφιακή απεικόνιση του ναυαγίου, που επιτρέπει στους ερευνητές να μελετήσουν το σύνολο του χώρου με μεγάλη ακρίβεια.

«Είναι σαν σκηνή εγκλήματος. Πρέπει να δεις τα στοιχεία στο περιβάλλον τους για να κατανοήσεις τι συνέβη πραγματικά», δήλωσε ο αναλυτής ναυαγίων Parks Stephenson.

Τιτανικός
Photo: Atlantic Productions/Magellan

Νέα τεκμήρια για τις τελευταίες ώρες του πλοίου

Στην απεικόνιση διακρίνεται η πλήρης έκταση των δομικών ζημιών που προκλήθηκαν όταν το πλοίο κόπηκε στα δύο μετά την πρόσκρουση με το παγόβουνο. Ανάμεσα στα ευρήματα, εντοπίστηκε ένας από τους μεγάλους λεβητοστασίους του πλοίου κοντά στο σημείο θραύσης. Πολλοί από τους λέβητες φαίνεται να είναι παραμορφωμένοι με κατεύθυνση προς τα μέσα, στοιχείο που υποδηλώνει ότι εξακολουθούσαν να λειτουργούν την ώρα που το πλοίο πλημμύριζε.

Επιπλέον, μια βαλβίδα ατμού εντοπίστηκε σε ανοιχτή θέση στο κατάστρωμα της πρύμνης, ενισχύοντας τη θεωρία ότι το πλήρωμα προσπαθούσε μέχρι τέλους να διατηρήσει την ηλεκτροδότηση για να διευκολύνει την εκκένωση με τις σωσίβιες λέμβους.

«Κράτησαν τα φώτα αναμμένα για όσο μπορούσαν, ώστε να δοθεί χρόνος στο πλήρωμα να αποβιβάσει τους επιβάτες με φως αντί για απόλυτο σκοτάδι. Κράτησαν το χάος μακριά όσο το δυνατόν περισσότερο, και όλα αυτά συμβολίζονταν κάπως από αυτή τη βαλβίδα ατμού που ήταν ανοιχτή και καθόταν εκεί στην πρύμνη», ανέφερε ο Stephenson.

Titanic
Photo: Magellan Limited/Atlantic Productions

Νέα προσομοίωση αποκαλύπτει κρίσιμες δομικές αδυναμίες

Παράλληλα με την τρισδιάστατη σάρωση, αναπτύχθηκε μια νέα υπολογιστική προσομοίωση υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Jeom-Kee Paik από το University College London. Η προσομοίωση ενσωματώνει τα αρχικά σχέδια του Τιτανικού, καθώς και δεδομένα για την ταχύτητα και την πορεία του πλοίου τη στιγμή της πρόσκρουσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το παγόβουνο προκάλεσε μια σειρά από ρήγματα στο κύτος του πλοίου, το καθένα περίπου στο μέγεθος ενός φύλλου Α4. Αν και μικρά μεμονωμένα, τα ανοίγματα αυτά επηρέασαν έξι από τα υδατοστεγή διαμερίσματα — δύο περισσότερα από το όριο που μπορούσε να αντέξει το πλοίο για να παραμείνει πλωτό.

«Η διαφορά μεταξύ του να βυθιστεί ή όχι ο Τιτανικός κρίνεται σε μικρές λεπτομέρειες. Ανοίγματα λίγων εκατοστών σε κρίσιμα σημεία είχαν καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο Simon Benson, λέκτορας ναυπηγικής στο University of Newcastle.

Η προσομοίωση της βύθισης βασίστηκε σε πρωτοποριακά υπολογιστικά εργαλεία και τεχνολογίες υψηλής απόδοσης. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο καθηγητής Jeom-Kee Paik από το University College London, ο οποίος αξιοποίησε τα αυθεντικά κατασκευαστικά σχέδια του Τιτανικού, σε συνδυασμό με δεδομένα για την ταχύτητα, την πορεία και τη γεωγραφική του θέση κατά τη στιγμή της πρόσκρουσης με το παγόβουνο.

«Χρησιμοποιήσαμε προηγμένους αριθμητικούς αλγορίθμους, υπολογιστικά μοντέλα και τις δυνατότητες της υπερυπολογιστικής τεχνολογίας για να ανακατασκευάσουμε τη βύθιση του Τιτανικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Paik.

Συμφωνία με μαρτυρίες επιζώντων και νέων ευρημάτων πρόσκρουσης

Η ψηφιακή ανακατασκευή περιλαμβάνει επίσης την αναγνώριση διαλυμένου φινιστρινιού κοντά στην πλώρη, το οποίο ενδέχεται να αντιστοιχεί στο σημείο της πρώτης επαφής με το παγόβουνο. Μαρτυρίες επιζώντων είχαν κάνει λόγο για παγωμένα νερά και θραύσματα πάγου που εισέβαλαν σε καμπίνες επιβατών, και τα νέα δεδομένα φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτές τις περιγραφές.

Παρά το γεγονός ότι η πλώρη του πλοίου παραμένει εν μέρει θαμμένη στον πυθμένα, η συνδυαστική χρήση της απεικόνισης και της νέας προσομοίωσης επιτρέπει στους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς μια σειρά από σχετικά μικρές ζημιές οδήγησαν σε μια από τις πιο γνωστές ναυτικές τραγωδίες.

Συμπεράσματα και σημασία του εγχειρήματος

Αν και η σάρωση δεν μπορεί να καταγράψει τα κάτω τμήματα της πλώρης που βρίσκονται κάτω από το ίζημα, ο συνδυασμός υψηλής ευκρίνειας απεικόνισης και υπολογιστικής μοντελοποίησης προσφέρει νέα σαφήνεια σε ένα γεγονός που εδώ και πάνω από έναν αιώνα συνεχίζει να απασχολεί την παγκόσμια κοινή γνώμη.

«Ο Τιτανικός παραμένει ο τελευταίος επιζών μάρτυρας της τραγωδίας. Και συνεχίζει να αφηγείται την ιστορία του», κατέληξε ο Stephenson.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ REAL.GR