Quantcast

Πλεύρης: Απαράδεκτη η δυνατότητα γάμου με ανήλικο στην Ελλάδα

Κατάργηση του σχετικού άρθρου ζητά ο βουλευτής της Ν.Δ

Την προστασία της ανηλικότητας ζητά με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης προβαίνοντας παράλληλα στην αποκάλυψη  ότι ακόμα και σήμερα βρίσκεται σε ισχύ διάταξη του Αστικού Δικαίου, η οποία επιτρέπει στην Ελλάδα τον γάμο με ανήλικο. 

Με αφορμή τις καταγγελίες που βλέπουν κάθε ημέρα το φως της δημοσιότητας για ασελγείς πράξεις σε βάρος ανηλίκων ατόμων ο κ. Πλεύρης προχώρησε σήμερα σε κατάθεση ερώτησης προς τον υπουργό Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι ενώ η προστασία της ανηθικότητας πρέπει να διασφαλιστεί στο έπακρο, υπάρχουν ακόμη δυνατότητες σύναψης γάμου με ανήλικο άτομο. 

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας επικαλείται το άρθρο 1350 του Αστικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο ο μελλόνυμφος θα πρέπει να είναι ενήλικος, αλλά δίνεται δυνατότητα και για γάμο με μελλόνυμφο ανήλικο άτομο, εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος. “Συγκεκριμένα -επισημαίνει ο κ. Πλεύρης- το αρ. 1350 ορίζει «Για τη σύναψη γάμου απαιτείται συμφωνία των μελλονύμφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία. Οι μελλόνυμφοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους. Το δικαστήριο μπορεί, αφού ακούσει τους μελλονύμφους και τα πρόσωπα που ασκούν την επιμέλεια του ανηλίκου, να επιτρέψει το γάμο και πριν από τη συμπλήρωση αυτής της ηλικίας, αν η τέλεσή του επιβάλλεται από σπουδαίο λόγο». 

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας αυτή η πρόβλεψη, αφήνει ανοικτό τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της ανηλικότητας και σύναψης γάμων μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μάλιστα χωρίς κανένα ηλικιακό περιορισμό, η δε επίκληση σπουδαίου λόγου είναι πολύ γενική. “Δεν πρέπει μάλιστα να παραγνωρίζεται ότι μελλόνυμφοι είναι πρωτίστως γυναίκες ανήλικες που μπορεί να υποχρεωθούν σε δήλωση λόγω πιέσεων της οικογένειας τους ή του κοινωνικού περιβάλλοντος ειδικά σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες ή κλειστές κοινωνίες” τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και καταλήγοντας ερωτά τον Υπουργό Δικαιοσύνης αν προτίθεται να τροποποιήσει το συγκεκριμένο άρθρο.