Quantcast

Ανδρέας Ξανθός: Να προχωρήσει η δημιουργία 3 ΤΟΜΥ και να αποσυμφορηθεί το νομαρχιακό νοσοκομείο Ρεθύμνου

Για σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις ΤΟΜΥ τις νέες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, λόγω της μετατροπής τους σχεδόν κατά αποκλειστικότητα σε εμβολιαστικά κέντρα, κάνει λόγο ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος επισκέφθηκε την τοπική μονάδα Υγείας, της πόλης του Ρεθύμνου.  

Οι επαγγελματίες υγείας των ΤΟΜΥ εκφράζουν - όπως αναφέρει ο κ. Ξανθός - την ανησυχία τους για την υποβάθμιση όλων των υπόλοιπων δραστηριοτήτων της δομής, για το μεγάλο χρόνο αναμονής για να κλειστεί ένα ραντεβού στον οικογενειακό γιατρό και για την αντικειμενική αδυναμία των ΤΟΜΥ να συμβάλουν αυτή την περίοδο της πανδημίας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην κοινότητα και στην προνοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων covid-19.

O τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερώμενος στην έκθεση αξιολόγησης των ΤΟΜΥ που ανατέθηκε από τη κυβέρνηση σε εξωτερικούς αξιολογητές και ολοκληρώθηκε πρόσφατα (Νοέμβριος του 2020), είπε πως "η λειτουργία των ΤΟΜΥ αποτιμάται θετικά και επισημαίνεται ότι το μοντέλο των διεπιστημονικών ομάδων οικογενειακής ιατρικής των ΤΟΜΥ (οικογενειακός γιατρός - νοσηλεύτρια - επισκέπτρια υγείας - κοινωνικός λειτουργός) ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τη Διακήρυξη της Αστάνα (2018)".

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η αξιολόγηση αυτή δικαιώνει πλήρως τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. "Η κυβέρνηση αναγκάστηκε, λόγω της θετικής αξιολόγησης και των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας αλλά δυστυχώς με σχεδόν 2 χρόνια καθυστέρηση, να προχωρήσει στην προκήρυξη των 1935 κενών θέσεων οικογενειακών και λοιπών επαγγελματιών υγείας στις ΤΟΜΥ".

Ειδικά για το Ρέθυμνο, ο κ. Ξανθός αναγνώρισε την εξαιρετική δουλειά των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στην ΤΟΜΥ της πόλης και την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει ο σχεδιασμός που προέβλεπε τη δημιουργία 3 ΤΟΜΥ στο Ρέθυμνο, για να εξασφαλιστεί η ευχερής πρόσβαση των πολιτών στο νέο αυτό μοντέλο φροντίδας και να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο από περιστατικά πρωτοβάθμιου χαρακτήρα.