Quantcast

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στις δηλώσεις Γεραπετρίτη για τις ΜΕΘ και τον αριθμό νεκρών

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ προκάλεσαν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, σχετικά με την πανδημία και ειδικότερα για τις ΜΕΘ.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι έγινε μια τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ και με την ενίσχυση των ΜΕΘ, αλλά και με πρόσληψη προσωπικού, προσθέτοντας πως θα υπάρξουν κι άλλες προσλήψεις.

Ανέφερε, στη συνέχεια, πως “αν με ρωτάτε, προφανώς θα θέλαμε να είχαμε και 2.000 και 3.000 και 5.000 ΜΕΘ. Να έχουμε όμως υπόψη μας και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο να το επισημάνουμε, ότι οι ΜΕΘ δεν είναι η λύση του ζητήματος. Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι έτσι ώστε να μην χρειάζεται να προσφεύγουμε σε αυτές τις ΜΕΘ” και συμπλήρωσε: “Γιατί το λέω αυτό. Εάν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε, κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων, ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών. Διότι η θνητότητα μέσα στις Μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45% έως 50%. Άρα σκοπός δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε εκείνους που μπαίνουν στην ειδική θεραπεία. Σκοπός μας είναι να απομειώσουμε το φαινόμενο τηρώντας τα μέτρα και προσπαθώντας όσο το δυνατόν να έχουμε μία κοινωνική αποστασιοποίηση”.

ΣΥΡΙΖΑ: Η τυμβωρυχία πλέον επίσημη γραμμή της ΝΔ

Σε σχετική ανακοίνωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως “ο κ. Γεραπετρίτης, κακοποιώντας κάθε έννοια λογικής, την ώρα που η διαθεσιμότητα ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 99%, δηλαδή δεν υπάρχουν κλίνες για τους ασθενείς, ισχυρίστηκε σήμερα ότι, αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές".

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, “η τυμβωρυχία και η προσβολή της κοινωνίας δεν περιορίζεται στις καθημερινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών όπως ο κ. Γεραπετρίτης ή ο κ. Γεωργιάδης”, αλλά “αποτελεί την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη”. Της κυβέρνησης, όπως την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία “συνειδητά άφησε εν μέσω πανδημίας τα νοσοκομεία με 6.000 λιγότερους εργαζόμενους”, “που αρνείται να συνταγογραφήσει τα τεστ», «που, αντί να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, επιτάσσει το δημόσιο σύστημα για τα κέρδη των λίγων”, “που καταθέτει προϋπολογισμό με περικοπές στις δαπάνες Υγείας για το 2021 εν μέσω πανδημίας”.

Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως “τίποτα πια δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές τους ευθύνες".

ΚΙΝΑΛ: Επικίνδυνες οι δηλώσεις Γεραπετρίτη

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και το ΚΙΝΑΛ, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνες τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας. "Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη ότι 'οι περισσότερες ΜΕΘ φέρνουν περισσότερους θανάτους' δεν είναι απλά άστοχες αλλά επικίνδυνες", σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει πως "αν δεν είναι αποτυχημένη προσπάθεια να καλύψει τις ευθύνες τους, τότε σημαίνει ότι Κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα".