Quantcast

Αντιπαράθεση Κικίλια - Πολάκη για τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού

Ευθύνες στην κυβέρνηση για θανάτους επέρριψε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα εστία αντιπαράθεσης μετά από την πρωινή γύρω από τα συλλαλητήρια ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη με αφορμή την ευθύνη που επέρριψε ο δεύτερος στην κυβέρνηση για θανάτους.

Ο κ. Πολάκης επικαλέστηκε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία το 2020 οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά περίπου 10.000 σε σχέση με προηγούμενα χρόνια υποστηρίζοντας ότι οι 5.000 είναι από Covid19 , ενώ ακόμα 5.000 προήλθαν από την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει μονοθεματικά τα νοσοκομεία με συνέπεια να μην πραγματοποιούνται χειρουργεία για άλλες ασθένειες και παθήσεις όπως τα ογκολογικά.

Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση ότι "πόνταρε" όλα τα λεφτά της στο εμβόλιο με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν πρωτοβουλίες και έρευνες για φάρμακα τα οποία όπως είπε έχουν αποτέλεσμα κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα ο κ. Πολάκης ανέφερε ως παράδειγμα την ομάδα του βουλευτή της Ν.Δ και καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη, ο οποίος ήταν παρών στην αίθουσα λέγοντας ότι πρώτος ανακάλυψε τη σημαντική δράση της κολχικίνης ωστόσο "ο Τσιόδρας και η ομάδα λοιμωξιολόγων αδιαφόρησαν". 

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ζήτησε αμέσως τον λόγο και απέκρουσε τα πυρά του κ. Πολάκη χαρακτηρίζοντας νοητική υπέρβαση τον ισχυρισμό πως θα μπορούσαν να έχουν σωθεί 2.500 ασθενείς covid με τη χρήση φαρμάκων. "Απευθύνω έκκληση για σοβαρότητα, εγκράτεια και αλληλεγγύη" είπε ο κ. Κικίλιας διαβεβαιώνοντας πως όλα τα φάρμακα για τα οποία υπήρχαν εγκεκριμένες μελέτες χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα ταχύτατα. Όσον δε, αφορά στα μονοκλωνικά αντισώματα ο κ. Κικίλιας επεσήμανε πως  η χώρα μας αναμένει την επίσημη απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων προτάσσοντας την ασφάλεια του Έλληνα ασθενή και εμμένοντας στη χρήση θεραπευτικών μεθόδων μόνο βάση εμπεριστατωμένων και τεκμηριωμένων μελετών. 

Στη συζήτηση παρενέβη και ο κ. Στεφανάδης λέγοντας ότι είναι ευχάριστα τα νέα για επιβεβαίωση της δράσης της κολχικίνης έναντι του κορωνοϊού , ενώ απαντώντας στον κ. Πολάκη τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση από την πλευρά του Υπουργείου και πως για πολλά από τα φάρμακα που ανέφερε δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη μελέτη για τη δράση τους.