Quantcast

Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα - Π. Μαρινάκης για ελληνοτουρκικά: Δεν υποχωρούμε στα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Την Πέμπτη και για λίγες ώρες θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

«Δεν υποχωρούμε στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή την έλευση του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να συνομιλούμε μεταξύ μας.

Συγκεκριμένα ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε: «Η πολιτική αμυντική πολιτική της χώρας, όλα αυτά τα ζητήματα που αποτελούν κόκκινες γραμμές και δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση. Η διαφορά μας είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Όμως υπάρχουν μια σειρά από σοβαρά θέματα, σημαντικά ζητήματα τα οποία και είναι σημαντικό να συζητούνται και γενικότερα ο διάλογος ως μια διαδικασία που προσπαθούμε να θωρακίσουμε και είναι καθήκον και των δύο πλευρών να τον προστατεύουν, γιατί όπως έχει πει σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός, διαφωνίες υπάρχουν και θα υπάρχουν σε πολύ σημαντικά ζητήματα. Σημαντικό είναι οι διαφωνίες αυτές να μην παράγουν κρίσεις, και κάθε επιμέρους επεισόδιο του διαλόγου, – όπως είναι μια πολύ σημαντική μέρα ή μεθαυριανή 7η Δεκεμβρίου- να μας οδηγεί σε σταθερά βήματα μπροστά. Το ξαναλέω όμως, εμείς δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε.

 

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 για την επίσκεψη Ερντογάν και τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς, λέγοντας ότι «θα συζητηθούν ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ζητήματα στο Μεταναστευτικό και άλλα που αφορούν σε συνεργασία την πολιτική προστασία».

«Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα με την Τουρκία. Δεν υπάρχουν θέματα στην ατζέντα που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις. Είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι και δεν είμαστε αφελείς. Προφανώς δεν μπορούν να λυθούν τώρα τα γνωστά θέματα, της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, στα οποία διαφωνούμε», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Σημείωσε με νόημα ότι «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στο πρόγραμμα κάποια επίσκεψη του Ερντογάν στην Θράκη και αυτό επίσης λέει κάτι», συμπληρώνοντας ότι «Οι δηλώσεις που έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες προς τους Τούρκους δημοσιογράφους είναι καλές».

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, εμείς θέλουμε να προβάλλουμε την θετική ατζέντα. Η Ελλάδα δεν προσέρχεται φοβικά στο τραπέζι, αλλά με αυτοπεποίθηση. Η οικοδόμηση οικονομικής συνεργασίας μπορεί να είναι σε όφελος και των δύο χωρών», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα

Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την επικείμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και της  Άγκυρας σε όλα τα επίπεδα με στόχο τη διασφάλιση της ηρεμίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος, «οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις εποικοδομητικές επαφές μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων Τουρκίας και Ελλάδας. Μας ενθαρρύνει η συνεδρίαση του επερχόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν την ηρεμία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ».

Αναφορικά με το θέμα της πώλησης των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε στο να διατυπώσει την πάγια πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν επιτρέπει την επιβεβαίωση και τον σχολιασμό προτεινόμενων πωλήσεων ή μεταφορών αμυντικού εξοπλισμού έως ότου αυτές κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Τέλος, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ ανυπομονούν να καλωσορίσουν τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό.