Quantcast

Απάντηση ΥΕΘΑ σε ερώτηση στη Βουλή για δυνατότητα απασχόλησης στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού στην εμπορική ναυτιλία

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Φραγγίδης και Δημήτρης Μπιάγκης με θέμα «Δυνατότητα απασχόλησης στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού στην Εμπορική Ναυτιλία», 

Συγκεκριμένα τόνισε ότι έχει αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Ναυτιλίας, στις 5 Φεβρουαρίου 2021, «με σκοπό τον συντονισμό για την άρση της χρονίζουσας εκκρεμότητας έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος» που θα ορίζει τις προϋποθέσεις απόκτησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας και δικαιωμάτων υπηρεσίας στα πλοία αξιωματικών προερχόμενων από το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή.

Το ζήτημα, όπως είπε, ο υπουργός, «αποτέλεσε εξ αρχής υψηλού ενδιαφέροντος προτεραιότητα, τόσο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας όσο και για την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, αφού αφορά στελέχη του».

Μετά από συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) και του αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣΕΛΑΚΤ), συντάχθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, περί «προϋποθέσεων απόκτησης Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας και δικαιωμάτων υπηρεσίας στα πλοία Αξιωματικών προερχομένων εκ του ΠΝ και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ», κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 30 του ν.4150/2013 (Α' 102).

Όπως ανέφερε ο υπουργός, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «συνυπογράφηκε από τους υπουργούς Εθνικής 'Αμυνας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και προωθήθηκε καθ' αρμοδιότητα στο υπουργείο Ναυτιλίας για περαιτέρω χειρισμό».

Στις 27 Ιουλίου 2020, όπως υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος γνωστοποιήθηκε εγγράφως στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας από το υπουργείο Ναυτιλίας ότι «το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος έχει προωθηθεί ιεραρχικά με ενσωματωμένες τις τελευταίες παρατηρήσεις του ΣτΕ».