Απών ο Ελπιδοφόρος από τη δεξίωση των ομογενών προς τιμήν του πρωθυπουργού

Δεν παρεβρέθη τελικά στην εκδήλωση των ομογενών της Νέας Υόρκης προς τιμήν του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, στην σκιά των γεγονότων που προηγήθηκαν με την παρουσία του στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού», μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. 

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε διαρρεύσει η πληροφορία,  ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε να μην γίνει προσφώνηση από τον Αρχιεπίσκοπο και καθώς το κλίμα ανάμεσα στην ομογένεια είναι βαρύ για τον Ελπιδοφόρο εξαιτίας της «νομιμοποίησης» που θεωρείται ότι παρείχε με την παρουσία του σε εγκαίνια δίπλα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, του ζήτησαν να αποφύγει να παραστεί στη δεξίωση ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Οπως μετέδωσε ο «Εθνικός Κήρυκας» κατά την εκδήλωση διέρρευσε πως ενδεχομένως να γινόταν προσπάθεια προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση τις επόμενες ώρες.

Ήταν η διπλή απαίτηση έτσι όπως εκφράστηκε από την πλευρά του Ελπιδοφόρου, αφενός να προσφωνήσει τον Πρωθυπουργό σε δεξίωση  προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις, και αφετέρου η πρόθεσή του να παραστεί Παρασκευή σε εκδήλωση της κυπριακής κοινότητας στην οποία θα πάρει μέρος και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του ANT1, και στις δύο περιπτώσεις τα αιτήματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής απερρίφθησαν.

Την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «έχουμε ενοχληθεί από τις κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής». Όταν ρωτήθηκε δε, εάν θα έχει συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον κ. Ελπιδοφόρο, άφησε ανοιχτό το να μην γίνει, όπως και συνέβη τελικά.

Το ραντεβού των δύο και η ξενάγηση του Έλληνα πρωθυπουργού από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στο Ground Zero, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, Παρασκευή, ακυρώθηκε.

Σημειώνεται ότι και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ακύρωσε τα ραντεβού του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Ελπιδοφόρος: Λυπάμαι για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς

Ο  Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, μέσω μιας απολογητικής δήλωσης, εξηγεί τους λόγους της απόφασής του να παραστεί στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου». 

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής:

«Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι' αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».