Quantcast

Αποσύρεται διάταξη για τη σφαγή ζώων χωρίς προηγούμενη αναισθησία: Χιλιάδες αρνητικά σχόλια στη διαβούλευση

Σε απόσυρση οδηγείται διάταξη, η οποία προέβλεπε τη δυνατότητα σφαγής ζώων χωρίς αναισθησία αν πρόκειται για λατρευτικούς σκοπούς. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του real.gr το Μέγαρο Μαξίμου άναψε κόκκινο στην κατάθεση της  διάταξης στη Βουλή έπειτα από τα χιλιάδες αρνητικά σχόλια που συγκέντρωσε το επίμαχο άρθρο 50 νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα η διάταξη επικαλούμενη ευρωπαϊκό κανονισμό άλλαζε το νομικό πλαίσιο της διαδικασίας σφαγής ζώων ορίζοντας ότι αν πρόκειται για λατρευτικούς σκοπούς επιτρέπεται η σφαγή ζώων χωρίς προηγούμενη αναισθησία αλλά μόνο αν τελείται σε σφαγείο. 

Η ρύθμιση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση φιλοζωικών σωματείων, με αποτέλεσμα στη διαβούλευση να καταγραφουν 2.822 σχόλια, στη συντριπτική πλειοψηφία τους αρνητικά,  όταν στα περισσότερα άλλα άρθρα τα σχόλια ήταν μονοψηφίου αριθμού. 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός που επικαλείται η διάταξη ναι μεν δίνει δυνατότητα για σφαγή ζώων χωρίς αναισθησία αν πρόκειται για λατρευτικούς σκοπούς, σε άλλο άρθρο του όμως επισημαίνει ότι αν το κράτος μέλος επιθυμεί μπορεί να υιοθετήσει αυστηρότερο εθνικό κανόνα.

Σημειώνεται επίσης, ότι ανάλογη πρωτοβουλία είχε αναληφθεί και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο υπουργικής απόφασης, η οποία ωστόσο το 2021 ακυρώθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως μη νόμιμη τόσο σε θέματα τυπικά όσο και σε θέματα ουσίας καθώς δεν είχε σταθμίσει σωστά την υποχρέωση προστασίας των ζώων έναντι της θρησκευτικής ελευθερίας Μουσουλμάνων και Εβραίων που ζουν στην Ελλάδα.  

Τα χιλιάδες αρνητικά σχόλια στη διαβούλευση από φιλοζωικά σωματεία επηρέασαν και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ , με τη Φωτεινή Πιπιλή δημοσίως και ανοικτά να γνωστοποιεί στο προεδρείο της Κ.Ο ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη αν αυτή έφτανε στη Βουλή.

Κατόπιν αυτών, το Μέγαρο Μαξίμου στο υψηλότατο επίπεδο έδωσε εντολή απόσυρσης της σχετικής διάταξης , η οποία τελικά δεν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. 

Η διάταξη που αποσύρεται