Quantcast

«Ασύλληπτη τραγωδία στη Μαριούπολη» - Ο Ελληνας πρέσβης στο Κίεβο μιλά στη Realnews για τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία

Τα 4 σενάρια για την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τη χειρότερη κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Ομως, ενώ οι περισσότερες αναλύσεις επικεντρώνονται στην τρέχουσα κατάσταση, είναι εξίσου σημαντικό να προβλεφθούν οι πολλαπλές επιπτώσεις και τα αποτελέσματα του πολέμου.

Η πρόβλεψη αυτή είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την επιτυχή αντιμετώπιση των πιθανών συνεπειών του. Αν και η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ρευστή, τα σενάρια που περιγράφονται για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, σύμφωνα με δυτικές κυβερνητικές πηγές και εμπειρογνώμονες δεξαμενών σκέψης, δίνουν απαντήσεις στο πώς και με ποιο τρόπο μπορεί να τερματιστεί η σύγκρουση.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

«Ασύλληπτη τραγωδία στη Μαριούπολη»

Ο Ελληνας πρέσβης στο Κίεβο, Φραγκίσκος Κωστελλένος, μιλά στη Realnews για τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία και την έξοδο από την πόλη με το έντονο ελληνικό στοιχείο.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Στην κόψη του ξυραφιού!

Ολα δείχνουν ότι οι εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα θα κριθούν από τα περιθώρια αντοχής του ουκρανικού στρατού και του άμαχου πληθυσμού, αλλά και από τις αντοχές της ρωσικής οικονομίας απέναντι στις σκληρές κυρώσεις.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Σε ρόλο πρωταγωνιστή ο Μπόρις

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, θέλοντας να επαναφέρει τη χώρα του στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Το «ναυάγιο» της Αττάλειας

Χωρίς συμφωνία έληξε η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου, που πραγματοποιήθηκε, μετά τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας, στην Αττάλεια την περασμένη Πέμπτη. Οι δύο εμπόλεμες πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους και έτσι δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινός τόπος ούτε στο θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων ούτε στο θέμα της 24ωρης εκεχειρίας, παρατείνοντας έτσι τον πόλεμο στο έδαφος και μειώνοντας τις ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης. Την ίδια ώρα, η Αγκυρα προσπαθεί να μετατρέψει την ουδέτερη στάση της σε ευκαιρία αναβάθμισης του ρόλου της, έχοντας ως στόχο να αναδειχθεί ως εν δυνάμει «έντιμος διαμεσολαβητής» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πολιτικοί αναλυτές, με τους οποίους συνομιλεί η Realnews, εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να φανεί αν η Τουρκία θα καταφέρει να ολοκληρώσει το εγχείρημά της, ενώ άγνωστο παραμένει και το κατά πόσο η φιλοδοξία της Αγκυρας να εδραιωθεί ως αξιόπιστος ενδιάμεσος ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία θα αλλάξει την ευρύτερη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ε.Ε., στις ΗΠΑ και ενδεχομένως στην Ελλάδα. Το ύφος και οι τόνοι είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν, εκτιμούν τα ίδια πρόσωπα, που σημειώνουν ότι εκ των πραγμάτων η Αγκυρα θα αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει το αφήγημα και τη ρητορική της. Στην Τουρκία «διαβάζουν» τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως μέρος της ευρύτερης άσκησης επαναπροσανατολισμού της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, με τουρκικά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο ακόμα και για «άνοιξη».

Στο πλαίσιο αυτό, ο τομέας της ενέργειας αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά ως ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας, καθώς η Ε.Ε. έχει συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να βρει εναλλακτικές όσον αφορά την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, κάτι που σημαίνει ότι η Τουρκία και η νοτιοανατολική Μεσόγειος αποκτούν νέα σημασία στα μάτια της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ.

Παρότι η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην Αττάλεια απέβη άκαρπη όσον αφορά τον πόλεμο, έστειλε το μήνυμα ότι οι δύο πλευρές δέχονται να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι, με την Αγκυρα να έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Το μήνυμα αυτό πήγε προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση, ο Ερντογάν συνομίλησε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ λίγες ώρες μετά τη συνάντηση συνομίλησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο είχαν να μιλήσουν μήνες. Η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ, δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση της Αττάλειας, κατέστησε σαφές ότι το Ισραήλ βλέπει διαφορετικά την Τουρκία, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και το Τελ Αβίβ έχουν αποκατασταθεί. Η επίσκεψη Χέρτζογκ ανέδειξε επίσης ότι η ενέργεια είναι βασικός γνώμονας στις σχέσεις των δύο χωρών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην Αγκυρα να εισέλθει και πάλι ενεργά στις γεωπολιτικές ενεργειακές ζυμώσεις της ευρύτερης περιοχής.