Quantcast

Αθήνα για Ερντογάν: «Οξύμωρο να δίνει μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης»

Σκληρή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Διάσκεψη του Βερολίνου έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο τούρκος πρόεδρος μεταξύ άλλων δήλωσε για το λιβυκό ότι «η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης έχει τρελάνει την Ελλάδα» και ότι ο "Μητσοτάκης το παιχνίδι το παίζει λάθος, δεν κάνει ορθά βήματα".

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Για την Ελλάδα, σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή. 

Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ερντογάν να γνωρίζει ότι κοινή εθνική επιλογή όλων των ελληνικών δυνάμεων αποτελεί η προάσπιση -στο ακέραιο- των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

«Αποτελεί μέγιστη πρόκληση ο Πρόεδρος της Τουρκίας να δίνει συμβουλές στην Ελλάδα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα τη στιγμή που έχει επιλέξει το δρόμο της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των μονομερών παράνομων ενεργειών», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ειδικά δε», προσθέτει, «αφού απέφυγε όλες τις προτάσεις της Ελλάδας, μετά το 2016, για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Σημειώνει πως «η Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη γείτονα στην επιστροφή της σε λογικές του 20ου - όπου οι εξελίξεις στην περιοχή μας αποτελούν "παιχνίδι"».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως «ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα πρέπει να γνωρίζει ότι, ανεξάρτητα από την απαράδεκτη απουσία της Ελλάδας από τη Διαδικασία του Βερολίνου και τις εν προκειμένω κυβερνητικές ευθύνες, κοινή εθνική επιλογή όλων των ελληνικών δυνάμεων αποτελεί η προάσπιση - στο ακέραιο- των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι

«Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι. Τα βήματα που έκανε δεν είναι τα σωστά. Δεν ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία καλά», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από την αναχώρησή του για το Βερολίνο, αναφερόμενος στην επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα. Όπως είπε, η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης “φρίκαρε την Ελλάδα”.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν "Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς δεν προσκλήθηκε στη Γερμανία" και μετά το μνημόνιο προχώρησε σε μία πολιτική ρεβανσισμού. "Ο Χαφτάρ δεν έχει αξία. Και τον προσκάλεσε στην Ελλάδα (σσ. ο Μητσοτάκης). Έδωσαν αυτές τις συνεντεύξεις, που δεν έχουν αξία. Όταν ο Χαφτάρ φτάσει στη Γερμανία, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τι θα έχει να πει εκεί".

Σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη και τη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα του με την κυβέρνηση Σάρατζ, ο Ερντογάν τόνισε πως “είδαμε τρομοκρατικές οργανώσεις να ανακτούν έδαφος στη Λιβύη. Οι επιθέσεις απείλησαν ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα δεν έδειξε την αναγκαία αντίδραση σε αυτές τις επιθέσεις του Χαφτάρ".

Και συμπλήρωσε λέγοντας πως η Τουρκία ενδυνάμωσε τη συνεργασία της με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης με την υπογραφή δύο μνημονίων. "Η Τουρκία είναι το ‘κλειδί’ για την ειρήνη στη Λιβύη. Στη χώρα αυτή επέστρεψε η ηρεμία, μέσω της εκεχειρίας που επετεύχθη και με τη συνδρομή του Βλαντιμίρ Πούτιν”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Αναφερόμενος, τέλος, στη Διάσκεψη του Βερολίνου, τόνισε πως "τη βλέπουμε ως ένα σημαντικό βήμα” για να προσθέσει ότι "οι αναζωογονητικές ελπίδες δεν πρέπει να θυσιάζονται στις φιλοδοξίες των εμπόρων του αίματος και του χάους”.

Εντονες πιέσεις της Αθήνας για να ακουστούν οι θέσεις της

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικοινώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μισέλ ήταν εκτενής και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

Ακολούθησε η επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Και στην επικοινωνία αυτή - αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές - επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται αύριο.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε το Σάββατο τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ανάλογη συνομιλία για το ίδιο θέμα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είχε και το απόγευμα της Παρασκευής με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στην Μέρκελ

Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός επέλεξε να την κάνει δύο ώρες πριν συναντήσει τον Χαλίφα Χαφτάρ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς το Βερολίνο.

Στην 20λεπτη συνομιλία εκτιμάται ότι έγινε σαφής η θέση της Αθήνας, γι’ αυτό και η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι θεωρούνται δεδομένες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά του μνημονίου Σάρατζ – Ερντογάν. Παράλληλα, και μόνο το γεγονός ότι ο τελευταίος σταθμός του Χαφτάρ πριν το Βερολίνο ήταν η Αθήνα, έχει τη σημειολογία του.