Quantcast

Αθηνά Λινού στον Realfm 97,8: Δεν κρίνουμε τις προσπάθειες που θα κάνουμε για έναν άνθρωπο με βάση το κόστος

Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις της το 2016 για τους καρκινοπαθείς που πυροδότησαν αντιδράσεις έδωσε η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού στην εκπομπή της Μαρίας Αναστασοπούλου στον Realfm 97,8.

Η Αθηνά Λινού εξήγησε ότι οι δηλώσεις της ήταν στο πλαίσιο της ποιότητας της ζωής των ασθενών και της οικογένειας των ασθενών σε τελικό στάδιο, η οποία δεν ήταν καλή. Μάλιστα υπογράμμισε ότι αναφερόταν στην περίπτωση του πατέρα της ο οποίος πέθανε από καρκίνο του ήπατος. «Ρωτήσαμε στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και μας είπαν ότι δεν υπάρχει θεραπεία. Τότε ως οικογένεια κρατήσαμε τον πατέρα μου στο σπίτι, τον υποστηρίξαμε, ήμασταν δίπλα του. Αυτό είναι μία καλύτερη μορφή του να χάσει κάποιος την ζωή του- αφού είναι δεδομένο ότι θα χάσει την ζωή του- από το να ταλαιπωρείται μέσα σε ένα νοσοκομείο που δεν είναι και το καλύτερο των συνθηκών», είπε η Αθηνά Λινού.

Ωστόσο ανέφερε ότι «αυτό είναι μία απόφαση του ασθενούς και της οικογένειας και όχι των συστημάτων υγείας του κράτους που επιλέγει ποιους ασθενείς που σώζονται θα σώσει και ποιους δεν θα σώσει».

Μάλιστα ανέφερε ότι οι προσπάθειες για την υγεία ενός ανθρώπου δεν πρέπει να κρίνονται με βάση το κόστος. «Δεν κρίνουμε τι προσπάθειες θα κάνουμε για έναν άνθρωπο και για την σωματική και για την ψυχική του υγεία με βάση το κόστος. Το κόστος δεν πρέπει να συζητείται εκεί. Εκείνο που πρέπει να συζητείται είναι τι μπορούμε να κάνουμε για τον άνθρωπο, για το πρόσωπο που θα χάσει τη ζωή του», σημείωσε η υποψήφια βουλευτής.

Για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε τελικό στάδιο καρκίνου και δεν υπάρχει ελπίδα θεραπείας η Αθηνά Λινού υπογράμμισε ότι «χορηγούνται οι ανακουφιστικές θεραπείες για να μπορέσει να ζήσει ο άνθρωπος όσο του επιτρέπει ο θεός αλλά με όλο τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια και την αγάπη που ανήκει σε κάθε πρόσωπο, σε κάθε άνθρωπο. Αυτό είπα εγώ τότε».

«Αν η αγωγή δίνει μακροβιότητα, δίνει κάποιο λογικό διάστημα που ο άνθρωπος θα ζήσει με αξιοπρέπεια και χωρίς να υποφέρει, βεβαίως σε όλους εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες θεραπείας. Αν όμως δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας δεν δίνουμε φάρμακο αλλά δίνουμε εκείνα τα φάρμακα που του είναι απαραίτητα και ξοδεύουμε τα αντίστοιχα χρήματα για τις συνθήκες ώστε να μπορέσει αυτός ο άνθρωπος να ζήσει κοντά στην οικογένεια του, δίπλα στους ανθρώπους του με αξιοπρέπεια», τόνισε η Αθηνά Λινού.

Πηγή: enikos.gr