Quantcast

Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό: Πώς θα λειτουργεί - ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό EU Digital Covid Certificate παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά. 

    Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε πώς ακριβώς λειτουργεί το ψηφιακό πιστοποιητικό μέσω του gov.gr, ενώ υπενθύμισε πως το σύστημα εμβολιασμού γίνεται μέσω τεσσάρων τρόπων για να κλειστεί το ραντεβού: είτε μέσω από την άυλη συνταγογράφηση είτε μέσα από την πλατφόρμα του emvolio.gov.gr είτε με φυσική παρουσία σε φαρμακεία και σε ΚΕΠ.

   Διευκρίνισε ότι υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση. Πρόσθεσε ότι έχουν δυνατότητα και οι τουρίστες μέσα από την πλατφόρμα του Plf, εφόσον κάνουν τεστ στην Ελλάδα, να παίρνουν το πιστοποιητικό.

    «Αποτελούν πρόκληση εκείνοι που έχουν ήδη κάνει μοριακό τεστ και δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε νοσήσει», διευκρίνισε και συμπλήρωσε πως προβλέπεται έκδοση ειδικού πιστοποιητικού στους τουρίστες αν κάνουν το τεστ στην Ελλάδα.

   Ο υπουργός τόνισε πως «η ΕΕ έδειξε ηγεσία στην ανάδειξη αυτού του συστήματος. Ήταν μία ευρωπαϊκή ψηφιακή χορογραφία. Αυτή η αρχιτεκτονική διάδραση εμπεριείχε μία στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών» και σημείωσε πως η διαμόρφωση του ψηφιακού πιστοποιητικού δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία, καθώς έπρεπε να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα εξακρίβωσης, ώστε να αποδεικνύεται πως το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό.

   Ο κ. Πιερρακάκης χρησιμοποίησε το κινητό του τηλέφωνο κι ανέφερε πως οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr, και να εκδίδουν αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

«Όταν το έγγραφο έχει εκδοθεί, θα υπάρχει πλατφόρμα εξακρίβωσης, το οποίο μας το παρείχε η ΕΕ. Επομένως θα υπάρχει QR code που θα δείχνει πως το έγγραφο είναι αυθεντικό και σωστό», εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό πριν από την 1η Ιουλίου - Τι δήλωσαν Μισέλ, Σχοινάς

"Το καλύτερο παράδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID (EU Digital COVID Certificate). Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση ότι πρωτίστως η συνεργασία για την έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού μας υπενθύμισε πως η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει εκκολαπτήριο ιδεών, καινοτομίας και λύσεων που μπορούν να οδηγήσουν στην αλλαγή, σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, τόνισε επίσης ότι τώρα που υπάρχει το νομικό πλαίσιο, η χώρα μας είναι έτοιμη να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου.

"Και καλούμε και όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα, για να αποφύγουμε τις περίπλοκες διμερείς διασυνδέσεις που θα είχαμε δημιουργήσει, εάν δεν είχαμε πρόσβαση σε αυτό το ψηφιακό εργαλείο» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε με έμφαση ότι "στόχος μας δεν είναι να κάνουμε διαχωρισμό των πολιτών. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι κάτι παραπάνω από μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Θα καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού".

Ευχαριστώντας την ηγεσία των Ευρωπαϊκών Θεσμών, τα στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ομάδα του ΕΔΥΤΕ που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του έργου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το Πιστοποιητικό «είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, ως μια τουριστική χώρα αλλά και για καθένα από τα κράτη-μέλη, γιατί αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να επαναφέρουμε την ελευθερία των μετακινήσεων».

Σαρλ Μισέλ: «Σπουδαίο επίτευγμα»

«Θυμάμαι πολύ καλά, αγαπητέ μου Κυριάκο, ότι πριν από λίγους μήνες εσύ έθεσες αυτή την ιδέα στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και σε συγχαίρω, διότι ήταν πολύ σημαντικό να προετοιμαστούμε για τη στιγμή που θα ήταν εφικτό να άρουμε τα μέτρα και να ανοίξουμε ξανά τις κοινωνίες», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε τον Ιανουάριο ο Πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε πως το πιστοποιητικό αποτελεί ένα «σπουδαίο επίτευγμα» και δήλωσε ότι είναι «πολύ περήφανος» που βρίσκεται στην Ελλάδα για την παρουσίασή του, δεδομένης και της σημασίας που θα έχει για τη ζωή των ευρωπαίων πολιτών.

Μ. Σχοινάς: «Τον Ιανουάριο λίγοι πίστευαν σε αυτή την ιδέα»

«Η συγκυρία της συνάντησής μας στην Ελλάδα είναι η κατάλληλη, διότι αυτή η διαδικασία έχει έντονο ελληνικό χρώμα. Όχι μόνο επειδή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε πρώτος την ιδέα, στις αρχές Ιανουαρίου, όχι μόνο επειδή ο Σαρλ Μισέλ με ιδιαίτερη επιμέλεια προχώρησε τη διαδικασία σε επίπεδο ηγετών, αλλά και επειδή η ελληνική πλατφόρμα -που μόλις είδαμε- είναι μία από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες, όπως ήταν και το ελληνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης» ανέφερε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Είναι σαφές πως το πιστοποιητικό γίνεται πραγματικότητα και μάλιστα διανύσαμε μακρύ δρόμο, καθώς στην έναρξη της διαδικασίας, τον Ιανουάριο, λίγοι πίστευαν σε αυτή την ιδέα και επικρατούσε έντονος σκεπτικισμός για το κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτή τη μεγάλη, ευρωπαϊκή συμφωνία» τόνισε.

Ευρωπαϊκή λύση με ελληνικά θεμέλια

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το πιστοποιητικό είναι το αποτέλεσμα της πρότασης που κατέθεσε από τις αρχές του έτους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω επιστολής που είχε στείλει στις 12 Ιανουαρίου στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, κίνηση που δρομολόγησε συζήτηση της πρότασης και στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 του ίδιου μήνα.

Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που παρουσίασε το πιστοποιητικό, καθώς προχώρησε εξ αρχής με ταχείς ρυθμούς στην ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών που θα απαιτούνταν για την ανάπτυξή του καθώς και στις δοκιμές για την τελειοποίησή του.

Στο πιστοποιητικό -όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη- θα καταχωρούνται μόνον βασικά στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης και η ημερομηνία έκδοσης, όπως και πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο που έχει λάβει ο ταξιδιώτης ή σχετικά με τη διαγνωστική εξέταση στην οποία έχει υποβληθεί ή αναφορικά με την ανάρρωσή του.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ασφάλεια και σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Το πιστοποιητικό θα είναι έγκυρο σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Η έκδοση του πιστοποιητικού, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή και έγχαρτη μορφή, θα γίνεται δωρεάν μέσω της πύλης gov.gr. Κάθε πολίτης θα μπορεί να συνδεθεί στην ηλεκτρονική υπηρεσία με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet ή με τον ΑΜΚΑ του. Το EU Digital COVID Certificate υλοποιείται στη χώρα μας από το ΕΔΥΤE και την ΗΔΙΚΑ, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.