Βαρβιτσιώτης: Δεν καταλαβαίνω το «παρών» του ΚΚΕ στα 12 ναυτικά μίλια - Αντιπαράθεση του αν. ΥΠΕΞ με τον Γ. Μαρίνο

Εστία έντασης κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια άναψε η  απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας να τοποθετηθεί με “παρών” στο νομοσχέδιο. 

 

Παρά το γεγονός ότι κατά την προχθεσινή συνεδρίαση ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηρήσει πιο παθητική στάση λέγοντας ότι εντάσσει και αυτό το “παρών” στο πλαίσιο της εθνικής ομοψυχίας , σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτη άφησε σαφείς αιχμές κατά του ΚΚΕ. “Σήμερα έπρεπε να μεταδώσουμε από εδώ ένα σαφές μήνυμα. Ότι ο λαός ομονοεί. Ότι η Βουλή συμφωνεί ομοφώνως. Δεν μπορώ να καταλάβω τη στάση κομμάτων τα οποία έρχονται απλώς εδώ ως παρατηρητές και δηλώνουν “παρών” είπε ο κ. Βαρβιτσιώτη δείχνοντας προς την πλευρά του ΚΚΕ, το οποίο είναι το μόνο κόμμα που δεν υπερψηφίζει το νομοσχέδιο.  Η φράση του κ. Βαρβιτσιώτη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του εκπροσώπου του ΚΚΕ Γιώργου Μαρίνου αλλά και του Γ.Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο διάλογος εξελίχθηκε ως εξής: 

ΜΑΡΙΝΟΣ: Μετά από 102 χρόνια ιστορίας ήρθατε να μας μιλήσετε εσείς για το ΚΚΕ

ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: 102 χρόνια ιστορίας κι άλλα 102 χρόνια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Για την ομοφωνία πρέπει να δημιουργήσετε εσείς τις προϋποθέσεις. Είναι σοβαρό τώρα να κάνετε εσείς τέτοιο ολίσθημα κύριε Υπουργέ;

ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν σας κατάλαβα κύριε Κατρούγκαλο. Αν είχατε το θάρρος ας το είχατε κάνει εσείς. 

Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Μαρίνος επανήλθε λέγοντας ότι κάθε κόμμα έχει δικαίωμα και υποχρέωση να θέτει τις θέσεις του, πολύ περισσότερο όταν η συζήτηση αφορά σε τόσο σοβαρά ζητήματα. “Να γίνεται συζήτηση επί της ουσίας και όχι με αφορισμούς. Κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να τοποθετήθεί με υπέρ κατά ή λευκό. Το ζήτημα είναι η τεκμηρίωση”.