Quantcast

Βαρβιτσιώτης για σόου στην Αγιά Σοφιά: Εκμετάλλευση των συμβόλων για εντυπωσιασμό - Παπανδρέου: Πρόκληση Ερντογάν

Ομόθυμο μήνυμα κατά του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για το προαναγγελθέν σόου μπροστά στην Αγία Σοφία ανήμερα της Άλωσης έστειλε η Βουλή των Ελλήνων.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε για εκμετάλλευση  των συμβόλων με στόχο τα επικοινωνιακά οφέλη τονίζοντας τα εξής:

 «Ανεξαρτήτως των προκλητικών ενεργειών που έχουν στόχο πολύ περισσότερο το εσωτερικό ακροατήριο και λιγότερο το εξωτερικό, κι έχουν στόχο την εκμετάλλευση των συμβόλων για εντυπωσιασμό, εμείς οφείλουμε να προτάσσουμε το διεθνές δίκαιο, τον σεβασμό του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ακρογωνιαίο λίθο της εσωτερικής και εξωτερικής μας πολιτικής. Κι αυτό μας προστατεύει απέναντι σε αυτές τις αναίτιες προκλήσεις, όπως τη σημερινή προκλητική εκδήλωση στην Αγιά Σοφιά, όπως την έχουν προαναγγείλει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ανάλογο μήνυμα είχε εκπέμψει και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος λέγοντας: Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη θλίψη μου για τις πληροφορίες που θέλουν ανήμερα της Αλώσεως της Κων/λης να γίνεται σήμερα φιέστα στην Αγία Σοφία μετατρέποντας σε τζαμί ένα μνημείο σύμβολο Οικουμενικής Ορθοδοξίας και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Ουνέσκο. Ελπίζω να επικρατήσουν ψύχραιμες φωνές, αλλιώς θα είναι πρόκληση κατά του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος μίλησε για πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν επιμένοντας ωστόσο ότι  θα πρέπει να υπάρχει  διάλογος με την Τουρκία αλλά με τις κόκκινες γραμμές μας να παραμένουν.