Quantcast

Βαρβιτσιώτης: Η πρόσβαση στην εκπαίδευση, ειδικά σε περίοδο πανδημίας, είναι δικαίωμα όλων

Μήνυμα υπέρ της ισότιμης συμμετοχής όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς λόγω της πανδημίας, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας» (ECRI) και η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με την ιδιότητά του, ως πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως είναι σημαντικό, σε καιρούς πανδημίας, να διασφαλιστεί η συμμετοχή στην εκπαίδευση όλων και ειδικότερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (μαθητές με αναπηρίες, Ρομά, μετανάστες). «Δεν θέλουμε να κλείσουμε το παράθυρό μας και τα μάτια μας στον κόσμο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, επισήμανε πως η ελληνική προεδρία θέτει πολύ ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της Εκπαίδευσης με σκοπό την εξοικείωση των νέων με τους δημοκρατικούς θεσμούς, ώστε να γίνουν ενεργοί και καλύτερα ενημερωμένοι πολίτες.

Παράλληλα, τονίζεται πως η ελληνική προεδρία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ίδρυση Παρατηρητηρίου για τη διδασκαλία της Ιστορίας, που αποτελεί πρόταση της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι τα θέματα της εκπαίδευσης να συμπεριληφθούν στη Διακήρυξη των Αθηνών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας σε περιόδους έκτακτων συνθηκών.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει συνεργασία με την UNESCO σε θέματα εκπαίδευσης, στα πλαίσια της «Αgenda 2030» του ΟΗΕ.