Quantcast

Βαρουφάκης: Η «Μητσοτάκης ΑΕ» ανέθεσε στην χειρότερη υπουργό Παιδείας όλων των εποχών τη διάλυση των μορφωτικών αξιών στα σχολεία

Οξύτατη επίθεση κατά της υπουργού Παιδείας την οποία χαρακτηρίζει ως την «χειρότερη όλων των εποχών» εξαπέλυσε σήμερα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με αφορμή το ζήτημα της αξιολόγησης.

Στην ερώτηση: Ποιος δεν θέλει αξιόλογη δημόσια παιδεία; Που θέτει ο κ. Βαροουφάκης και απαντά ο ίδιος τονίζοντας ότι:

«Η «Μητσοτάκης ΑΕ» που ανέθεσε εργολαβικά στην χειρότερη υπουργό Παιδείας όλων των εποχών τη διάλυση όποιων μορφωτικών αξιών έχουν διασωθεί στα σχολεία μας. Και ποια μέθοδο απαξίωσης των σχολείων επέλεξε η κ. Κεραμέως; Ένα σύστημα ψευτο-«αξιολόγησης» το οποίο έχει την ίδια σχέση με τις αξίες που έχει ο λύκος με τα συμφέροντα των αμνών».

Ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι «τα σχολεία μας πάσχουν από υποστελέχωση, εξοπλισμένα με υπολογιστές λίγους και απαρχαιωμένους, με κτήρια ακατάλληλα, έλλειψη βιβλιοθηκών, αθλητικών εγκαταστάσεων, ορδές ανασφαλών αδιόριστων αναπληρωτών. Οι δάσκαλοί μας, προσθέτει , ακόμα κι οι μόνιμοι, στερούνται πρόσβασης σε ουσιαστικά, ποιοτικά επιμορφωτικά προγράμματα».

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, πρέπει να καταγραφούν, οι αδυναμίες πρέπει να αντιμετωπιστούν, οι αδύναμοι μαθητές και δάσκαλοι να ενισχυθούν, η μόρφωση να κερδίσει τη μάχη εναντίον της άγνοιας και της γνώσης-κονσέρβα.

Ωστόσο, σημειώνει, «τίποτα από αυτά, που πρέπει να γίνουν, δεν θα γίνουν με την δήθεν «αξιολόγηση» της κ. Κεραμέως. Στόχος της υπουργού είναι ένας. Να δημιουργηθεί μια κατάταξη σχολείων ώστε:

- Τα σχολεία με χαμηλή βαθμολογία να δακτυλοδεικτούν, να τιμωρηθούν οι δάσκαλοι, ίσως και να τα κλείσουν.

- Τα σχολεία που είναι ψηλά στην κατάταξη να ιδιωτικοποιηθούν ντε φάκτο, π.χ. σε πρώτη φάση να τα αναλάβουν «ανάδοχες εταιρείες-χορηγοί (όπως και τα δάση) και, αργότερα, να αρχίσουν να παίρνουν μαθητές με εξετάσεις - στις οποίες τα παιδιά των πιο ευκατάστατων θα μπαίνουν πιο εύκολα (καθώς θα έχουν πρόσβαση στους καλύτερους φροντιστές)Αυτό κάνει η «Μητσοτάκης ΑΕ» με την Α(πα)ξιολόγηση της Ανάξιας Υπουργού. Χωρίζει τα δημόσια σχολεία:

- Σε σχολεία που θα κλείσουν

- Στα πολλά σχολεία που θα γίνουν αποθήκες ψυχών, εντός των οποίων θα εκπαιδεύονται είλωτες-πρεκαριάτο. Και,

- Στα λίγα πρότυπα δημόσια σχολεία που η ολιγαρχία θα τα κάνει δικά της αποσπώντας τα, επί της ουσίας, από την δημόσια εκπαίδευση».

Ως ΜέΡΑ25, διαβεβαιώνει ο κ. Βαρουφάκης, «απαντάμε με οργάνωση εναντίον των σχεδίων της κ. Κεραμέως αλλά και με δικό μας σχέδιο για την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας χωρίς κρατισμό, χωρίς ιδιώτες και χωρίς αυταρχισμούς» και εξηγεί:

«ΝΑΙ στην Καταγραφή των Αναγκών (προσωπικού, κτηρίων και υλικοτεχνικών μέσων)

ΝΑΙ στην Ενίσχυση των Υποβαθμισμένων Σχολείων

ΝΑΙ στην Επιμόρφωση Αδύναμων Δασκάλων & Καθηγητών

ΝΑΙ στην Δημιουργία Κλίματος Αυτο-Βελτίωσης, Αλληλο-Ενίσχυσης& Μορφωτικής Αναβάθμισης

ΟΧΙ στην Τιμωρητική Απαξίωση μέσω μιας «αξιολόγησης» που αγνοεί τις βασικές μορφωτικές αξίες

ΟΧΙ στις Κατατάξεις-Βαθμολογήσεις Σχολείων που θα χρησιμοποιηθούν για να κλείσουν τα πιο υποβαθμισμένα δημόσια σχολεία και να ιδιωτικοποιήσουν, ντε φάκτο, τα καλύτερα

ΟΧΙ σε διοικητικά σχήματα και ιεραρχίες όπου, με μαθηματική ακρίβεια, θα διευθύνουν οι φαύλοι

ΟΧΙ στην υποκατάσταση της συνεργατικής γνώσης από τον αγοραίο ανταγωνισμό».