Quantcast

Βενιζέλος: Η Τουρκία δεν εκπλήσσει - Η καλύτερη διαχείριση κρίσης είναι να αποφύγεις την κρίση

Σε σειρά θεμάτων, όπως είναι η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο εκλογικός νόμος και η Δικαιοσύνη, αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε παρέμβασή του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 για τις εκλογές με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενος στις κινήσεις της Άγκυρας, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ως “αναμενόμενη” την τουρκική συμπεριφορά, σημειώνοντας ότι “η Τουρκία δεν εκπλήσσει, προετοιμάζει αυτό που θα κάνει και πολλές φορές περιμένει επί δεκαετίες προκειμένου να ωριμάσουν οι συνθήκες” και επανέλαβε τη θέση του ότι “η καλύτερη διαχείριση κρίσης είναι να αποφύγεις την κρίση”. Εξέφρασε πάντως την αναγκαιότητα “να ξανασκεφτούμε οργανωμένα, για τις ανάγκες μίας πραγματικής εθνικής στρατηγικής, με ενότητα, συναίνεση και προοπτική: πώς υπερασπιζόμαστε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα” με βάση τις έννοιες: χρόνος, ευρωπαϊκό πλαίσιο και διεθνής νομιμότητα.

Ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο και το ζήτημα της κυβερνησιμότητας, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι “για την ελληνική κοινωνία είναι πάρα πολύ σημαντικό το πρόταγμα της πολιτικής σταθερότητας”, με χαρακτηριστικά τη συναίνεση, την ενότητα και την προσήλωση στους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά πάντως, όπως σημείωσε, “πρέπει να υπάρχει σαφής, καθαρή κυβερνητική λύση και σταθερότητα”. Σημείωσε σε αυτό το πλαίσιο, την αναγκαιότητα η χώρα “να αποκτήσει εκλογικό σύστημα το οποίο δεν οδηγεί στην καλλιέργεια του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και της ανευθυνότητας. Αυτό είναι υποχρέωση των κομμάτων του δημοκρατικού φάσματος, του ευρωπαϊκού δημοκρατικού φάσματος, είναι ένα μεγάλο θέμα για την επόμενη Βουλή”.

Πρωτοφανές επεισόδιο ενδοεισαγγελικής σύγκρουσης

Αναφερόμενος στην Δικαιοσύνη, είπε πως “δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στην αναθεώρηση" για να συμπληρώσει αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis: "Σήμερα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εσύρθη να ανασύρει από το αρχείο τις μηνύσεις που καταθέσαμε πριν από 14 μήνες ο κ. Σαμαράς, ο κ. Αβραμόπουλος και εγώ. Αυτές οι μηνύσεις ήταν τριπλές, αφορούν πολιτικά πρόσωπα και αυτό το σκέλος έχει διαβιβαστεί στη Βουλή από τον Μάιο του 2018, αφορά την επόμενη Βουλή, την επόμενη πλειοψηφία. Οι μηνύσεις αφορούν προβλήματα σχετικά με τη συμπεριφορά εισαγγελικών λειτουργών, αυτό το σκέλος ανεσύρθη και υπάρχει κι ένα τρίτο σκέλος που αφορά τους λεγόμενους κουκουλοφόρους, ‘προστατευόμενους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος’, των οποίων τα ονόματα καλώς ή κακώς απεκαλύφθησαν, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί ότι είχαν οι ίδιοι πολύ μεγάλη εμπλοκή, ενώ κανείς άλλος δεν έχει αποκαλυφθεί να είχε τέτοια εμπλοκή και συμφέρον από την έκβαση της υπόθεσης αυτής. Άρα πρέπει να πάψουν να είναι προστατευόμενοι και να έχουν ασυλία ποινική". Αυτό φαντάζομαι θα λυθεί, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για ένα "πρωτοφανές επεισόδιο ενδοεισαγγελικής σύγκρουσης που δεν έχει γίνει ποτέ στα ελληνικά δικαστικά χρονικά”.

Άρα, συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος “όσα λέγαμε για κατάχρηση εξουσίας, για εσχάτη προδοσία με την έννοια που έχει ο όρος τεχνικά στο Ποινικό Δίκαιο, δηλαδή για την οργανωμένη αλλοίωση θεμελιωδών αρχών και θεσμών του πολιτεύματος όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αποδεικνύεται ότι ήταν εκφράσεις επιεικείς, άρα η επόμενη Βουλή πρέπει να αποκαταστήσει το κύρος και την ευταξία των θεσμών του κράτους”.

Ερωτηθείς τέλος, για τα συναισθήματά του απέναντι στο ΚΙΝΑΛ, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη φράση “ποτέ δεν ήμουν τόσο μόνος αλλά και τόσο συλλογικός” για να καταλήξει “ας μείνουμε στα μεγάλα, που αφορούν το μέλλον του τόπου”.