Quantcast

«Βόμβες» Κοντονή για την Αναθεώρηση: Η παρούσα Βουλή δεν δεσμεύει την επόμενη

Την κάθετη διαφωνία του με προτάσεις που διατυπώνονται από το ίδιο του το κόμμα στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης εξέφρασε το βράδυ από τη Βουλή ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προσθέτοντας έναν ακόμη “πονοκέφαλο” στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από την πρωινή διαφοροποίηση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη.

Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του ίδιου του Μεγάρου Μαξίμου, πως οι αποφάσεις αυτής της Βουλής δεσμεύουν την επόμενη, ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε εντελώς λάθος αυτή την προσέγγιση: “Δεν είναι σωστή. Δεν είναι κραυγαλέα λάθος όπως η άποψη να περιοριστεί η Βουλή μόνο στην καταγραφή των άρθρων που θέλει να αναθεωρηθούν αλλά δεν είναι σωστή. Υπάρχει πρόβλημα. Και η άποψη αυτή δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της ότι υπάρχει ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι το εκλογικό σώμα. Ο λαός που κρίνει. Άρα  να αποτυπωθούν τα άρθρα και η κατεύθυνση, γιατί έτσι θα κρίνει ο λαός. Η επόμενη Βουλή όμως δεν δεσμεύεται από την προηγούμενη ως προς την κατεύθυνση. Πρέπει να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και σύνεση που επιβάλλει το συνταγματικό κείμενο. Ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος” είπε ο κ. Κοντονής.

Οι "βόμβες" του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης δεν σταμάτησαν εκεί. Ο κ. Κοντονής εξέφρασε τη διαφωνία του και για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 32 , η οποία θέλει εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό αν η Βουλή δεν επιτύχει την εκλογή.

Ο κ. Κοντονής μίλησε ακόμη και για αλλοίωση πολιτεύματος αν συμβεί κάτι τέτοιο λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν πρέπει να υπάρχει καμία συσχέτιση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη λαϊκή βούληση. Όποιος λέει ότι δεν έχει αρμοδιότητες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει λάθος. Άλλο οι υπερεξουσίες όπως το ότι μονομερώς ο ΠτΔ μπορούσε να διαλύσει τη Βουλή. Ο ΠτΔ πρέπει να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο. Να δούμε πως θα αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής αλλά αν παρεμβληθεί το εκλογικό σώμα τότε πλέον αλλοιώνεται η μορφή του πολιτεύματος και δεν νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να ζήσουμε καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτουν εντάσεις τραγικές” είπε ο κ. Κοντονής.