Quantcast

Βορίδης στον Realfm 97,8 για Γεννηματά: Ήταν σκληρό και βαρύ για όλους μας

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Realfm 97,8, αναφέρθηκε στην υπόθεση του Περάματος, τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά αλλά και την πανδημία.

“Έχω μια στάση που τηρώ, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, όταν υπάρχει εκκρεμής ποινική ή πειθαρχική υπόθεση τηρώ τα όσα λέει το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το οποίο επισημαίνει ότι τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να απέχουν από οποιαδήποτε κρίση, διότι ενδεχομένως με την κρίση τους αυτή να επηρεάζουν τη δικαστική κρίση. Επομένως, εγώ το κάνω αυτό.

Άρα δεν έχω να πω κάτι για την συγκεκριμένη υπόθεση πέραν του ότι λειτούργησε η ποινική και διοικητική διαδικασία, παραπέμφθηκε η πράξη προς κρίση στον αρμόδιο δικαστή, διεξάγεται ανάκριση και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε τον πειθαρχικό έλεγχο” τόνισε σχετικά με την καταδίωξη, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελλατόλα.

“Χωρίς να επεμβαίνω και να παρεμβαίνω σε οποιαδήποτε αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών της υποθέσεως αυτής, υπάρχει κατά τη γνώμη μου η δικαιοπολιτική συζήτηση που ανοίγει με αφορμή αυτό. Ανεξαρτήτως ποια θα είναι η κρίση του ανακριτή για την τύχη των κατηγορουμένων, και θα εξελιχθεί η διαδικασία στη συνέχεια, ανοίγουν δικαιοπολιτικά ζητήματα. Για παράδειγμα: άμυνα.

Ο ισχυρισμός περί αμύνης όταν εφαρμόζεται προϋποθέτει τα εξής, ότι ο κίνδυνος πρέπει να είναι παρόν και αναπόδραστος. Το αναπόδραστος ερμηνεύεται από τα δικαστήριά μας ότι αν μπορείς να σηκωθείς να φύγεις για να αποφύγεις τον κίνδυνο, πρέπει να φύγεις, αλλιώς δεν βρίσκεσαι σε άμυνα. Εδώ γεννάται ένα ερώτημα θα το εφαρμόσουμε αυτό στην αστυνομία; Τότε, αντιλαμβάνεστε ότι αλλάζει τελείως η αντίληψη για την αποτελεσματικότητα της καταστολής και της δίωξης του εγκλήματος. Αν δηλαδή κάθε φορά που απειλούνται οι αστυνομικοί πρέπει να φεύγουν, αν τους δίνεται η δυνατότητα” περιέγραψε ο Μάκης Βορίδης.

“Δεύτερο ζήτημα: λέει η νομολογία μας για την άμυνα ότι τα μέσα της απόκρουσης της επίθεσης πρέπει να είναι ανάλογα. Δηλαδή για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις όπλο πρέπει να έχει όπλο και ο άλλος και να έχει ενδεχομένως να κινδυνεύσει να βληθεί. Ενδεχομένως το να φέρει όπλο να μην είναι αρκετό. Αυτό μας ικανοποιεί δικαιοπολιτικά; Γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αν περιμένει πχ να τραβήξει το όπλο ο κακοποιός, ο αστυνομικός για να ενεργοποιηθεί, τότε μπορεί να είναι πολύ αργά” συμπλήρωσε.

“Θεωρώ ότι το ερώτημα που ανοίγει είναι: πρέπει να υπάρξουν ειδικές διατάξεις για την άμυνα που να αφορούν ειδικώς τους αστυνομικούς ή μας αρκούν οι γενικές διατάξεις;” υπογράμμισε.

Ο Μάκης Βορίδης για τις παρελάσεις και την πανδημία

“Η κυβέρνηση έχει πει να γίνουν μαθητικές παρελάσεις, έχει δώσει τη δυνατότητα αυτή. Κάποιοι περιφερειάρχες πήραν αυτή την απόφαση στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους. Αξιολόγησαν ότι υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και είπαν για αυτόν τον λόγο τις ακυρώνουμε” είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

“Έχουμε κάνει τα πάντα. Υπάρχει εμβόλιο, προσβάσιμο σε όλους με εύκολο τρόπο και έχουν γίνει πλήρως και οι εκστρατείες ενημέρωσης” σημείωσε.

Βορίδης για Γεννηματά: Ήταν συγκλονιστικό το τόσο βραχύ χρονικό διάστημα

“Ήταν συγκλονιστικό το τόσο βραχύ χρονικό διάστημα από την αναγγελία της νόσου και τη δήλωση ότι δεν θα συμμετέχει στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, μέχρι την κατάληξή της. Συγκλόνισε το τόσο βραχύ διάστημα και υπενθύμισε το πόσο επιθετικός και σκληρός είναι ο καρκίνος και πόσο μένουμε ανήμποροι απέναντί του παρά του ότι η επιστήμη έχει κάνει πολλά βήματα. Μας φέρνει στο μυαλό και στη θύμηση ότι ένας προβεβλημένος πολιτικός, ένας εξαιρετικός άνθρωπος, με ήθος και ευγένεια δεν είναι κοντά μας και τον αποστερείται το πολιτικό σύστημα και το κοινοβούλιο. Ήταν σκληρό και βαρύ για όλους μας” υπογράμμισε ο Μάκης Βορίδης.