Quantcast

Βουλή: Αναφορές βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για τον Ανδρέα Παπανδρέου με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το θάνατο του

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησαν στελέχη του ΚΙΝΑΛ, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, για την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου και τη συμβολή του στην πολιτική ιστορία της χώρας, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατό του.

Αφορμή ήταν η συζήτηση για την κύρωση της σύμβασης για οικονομική αποκατάσταση παραχωρησιούχων των αεροδρομίων λόγω της πανδημίας covid-19.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, έκανε λόγο για τον «φωτισμένο δάσκαλο, εθνικό ηγέτη, ισχυρό κυβερνήτη και προοδευτικό πολιτικό, που σημάδεψε τη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου».

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ενέπνευσε έναν λαό, ένωσε μια παράταξη που πάντα ήταν πλειοψηφική, έκανε μια τομή στην ιστορία αλλάζοντας τη ζωή των ανθρώπων σε αυτό τον τόπο. Πραγματοποίησε μια τεράστια κοινωνική αλλαγή, ισχυροποίησε τη χώρα, τη δημοκρατία, την οικονομία και έφερε ευημερία στον λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης και συνέχισε:

«Τον είπαν λαοπλάνο, δημεγέρτη, λαϊκιστή. Επί δεκαετίες προσπάθησαν και προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία, αλλά είκοσι πέντε χρόνια μετά, όλοι ακόμα τον επικαλούνται. Δεν αναρωτήθηκε κανείς πόσο πιο επίκαιρος και διαρκώς παρών γίνεται όσο απομακρύνεται χρονικά από την εποχή μας. Ήταν ο πολιτικός που έβλεπε πέρα από το εφήμερο, το πρόσκαιρο, το καθημερινό».

«Είκοσι πέντε χρόνια μετά καλό είναι να θυμόμαστε, γιατί η μνήμη του λαού και του τόπου είναι αυτή που οδηγεί μπροστά τα πράγματα», κατέληξε ο κ. Σκανδαλίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, επισημαίνοντας ότι «ο Ανδρέας Παπανδρέου σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, ένωσε τους δημοκρατικούς πολίτες, έφερε το λαό στην εξουσία».

«Κυρίως, έφερε στο φως μια ξεχασμένη Ελλάδα, τους μη προνομιούχους Έλληνες που ζούσαν για δεκαετίες στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Συνδέθηκε με τον εκδημοκρατισμό της χώρας και των θεσμών, με ένα ουσιαστικό μεταρρυθμιστικό έργο στη δημόσια υγεία , στην αυτοδιοίκηση, στην παιδεία και στην περιφερειακή ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης και συμπλήρωσε: «Αυτοί που άσκησαν και ασκούν φτηνή κριτική στον Ανδρέα Παπανδρέου, είναι αυτοί που δεν του συγχωρούν ότι υπήρξε μεγάλος ηγέτης και άνθρωπος. Για αυτό και όσοι επιχειρούν να τον μιμηθούν, όσοι τον θυμούνται σήμερα - ενώ όταν ζούσε ήταν απέναντι του - δεν έχουν καμία τύχη».

«Σήμερα υπάρχουν κάποιοι που συνεχίζουν να συκοφαντούν και να απαξιώνουν τον Ανδρέα Παπανδρέου, κάποιοι που επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία όπως εκείνοι θέλουν. Μάταιος κόπος γιατί η ιστορία δεν ξαναγράφεται αλλά και γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου έγραψε ο ίδιος ιστορία. Για όλους εμάς, υπήρξε και θα είναι πάντα ο ιδρυτής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, ο άνθρωπος που μας έκανε να ονειρευόμαστε και να αγωνιζόμαστε. Οι ιδέες, οι αγώνες και το έργο του, αποτελούν για εμάς σήμερα πολύτιμη παρακαταθήκη και πηγή έμπνευσης σε μια πολιτικά άνυδρη και σκληρή εποχή», κατέληξε ο κ. Κατρίνης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, υπογράμμισε ότι «ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε την Ελλάδα στα χρόνια της μεταπολίτευσης».

«Ήταν ηγέτιδα φυσιογνωμία του φυσικού χώρου του κέντρου η οποία θα μας καθοδηγεί όλους μας», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.