Βουλή: Αυτοί είναι οι 18 μάρτυρες στην εξεταστική

 Χωρίς πολιτικά πρόσωπα ο κατάλογος των μαρτύρων.

Σε κλίμα έντονων αντεγκλήσεων εξ αιτίας της απόφασης της πλειοψηφίας να μην καλέσει ως μάρτυρες πολιτικά πρόσωπα διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την καμπάνια κατά της πανδημίας και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.  Με την έναρξη της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε λίστα με περίπου 40 πρόσωπα τα οποία πρότεινε να κλητευθούν ως μάρτυρες μεταξύ των οποίων και πολιτικά πρόσωπα με πρώτο τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα. 

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε έντονα κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων και πολιτική δίκη επιμένοντας τουλάχιστον όσον αφορά στο ζήτημα της καμπάνιας σε κλήση θεσμικών φορέων,  υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων των εταιρειών που ενεπλάκησαν στη διανομή της διαφήμισης στα ΜΜΕ. 

Οργισμένη υπήρξε η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές του να κάνουν λόγο για παραβίαση της δικονομίας και του Συντάγματος και να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι στήνει παραμηχανισμό απόκρυψης της αλήθειας. 

Εν τέλει στην κατάληξη της συνεδρίασης η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε την κλήση μόνο 18 μαρτύρων και επέκταση του καταλόγου μόνο στην περίπτωση κατά την οποία προκύψουν συνταρακτικά στοιχεία τα οποία θα καθιστούν αναγκαία την κλήτευση περαιτέρω μαρτύρων. 

Οι 18 μάρτυρες που θα κληθούν:

ΛΙΣΤΑ  ΜΑΡΤΥΡΩΝ

1.    Πρόεδρος  του ΔΣ της  ΕΣΗΕΑ, κα  Μαρία  Αντωνιάδου

2.    Πρόεδρος  του ΔΣ  της ένωσης Ιδιοκτητών  Ημερήσιου  Τύπου  κ. Αλ. Σκαναβής

3.    Εκπρόσωπος  Περιφερειακών  Εβδομαδιαίων  Εφημερίδων κ. Αντώνης  Μουντάκης

4.    Εκπρόσωπος  ΕΣΡ κ.  Κουτρομάνος  Αθανάσιος

5.    Διευθύνων  Σύμβουλος  INITIATIVE MEDIA κ. Μιχάλης  Γκάλγκος

6.    Eκπρόσωπος της  Γενικής Γραμματείας   Επικοινωνίας και Ενημέρωσης , υπεύθυνου  για  την  παραλαβή του έργου,

7.    Νόμιμοι Εκπρόσωποι των Εταιρειών  TEMPO OPTIMUM MEDIA DIRECTION ( OMD) κ. Νικόλαο Σάββα και  WAVEMAKER ΕΛΛΑΣ ΑΕ κα  Αγγελική Βούλγαρη

8.    Eκπρόσωπος του  Υπουργείου  Υγείας   υπεύθυνος  για την παραλαβή του Έργου.

9.    Διευθύνων  Σύμβουλος  της  Ελληνικής Εταιρίας  Επενδύσεων  και Εξωτερικού  Α.Ε. (ΕNTERPRISE GREECE)

10. Νόμιμος  Εκπρόσωπος  του  κοινοπρακτικού σχήματος  Εταιριών EDELMAN

11. Πρόεδρος  ΣΕΔΕΑ κα  Βαλέρια  Τσάμη

12.Πρόεδρος  Ελεγκτικής Εταιρίας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών  κοινής γνώμης.

13.Διευθύνων  Σύμβουλος  της  ΕΔΥΤΕ κ.Αριστείδης  Σωτηρόπουλος

14.Εκπρόσωπος  Opinion Poll  και  ΄΄ REPOSITION STRATEGY΄΄κ. Ζούπης

15.Εκπρόσωπος Vox Popular

16.Εκπρόσωπος Bridging Europe

17.Εκπρόσωπος Common View

18.Eκπρόσωπος  Υπουργείου  Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας σχολίασαν:  

Προσηλωμένη στην ουσιαστική διερεύνηση του αντικειμένου της εντολής που εξέδωσε η Ολομέλεια της Βουλής, η Εξεταστική Επιτροπή ακολουθεί πιστά την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος. 

Με στόχο να προστατεύσει τη διαδικασία από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αποπροσανατολιστικές προθέσεις που τελικά βλάπτουν την αναζήτηση της αλήθειας, η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει όλους τους θεσμικούς παράγοντες που με την ιδιότητά τους μπορούν να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές που διερευνά η επιτροπή. 

Ο κατάλογος των μαρτύρων εγκρίθηκε με πλειοψηφία, σε μια ανοιχτή διαδικασία που υπηρετεί με σεβασμό τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Από την πλευρά του ΚΚΕ η βουλευτής Μαρία Κομνηνάκα χαρακτήρισε την απόφαση της Ν.Δ να μην επιτρέψει την κατάθεση πολιτικών προσώπων ως "απαράδεκτη μεθόδευση με στόχο να συγκαλύψουν τις πολιτικές ευθύνες στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος".

Δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μελών της Εξεταστικής: Πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με εντολή Μητσοτάκη 

Η Ν.Δ. έδειξε σήμερα  το έντρομο πρόσωπο της σε ό, τι αφορά τις αποκαλύψεις για την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Με εντολή Μητσοτάκη η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε όλους τους μάρτυρες που πρότεινε σύσσωμη η Αντιπολίτευση, αποκλείοντας έτσι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην διαβόητη λίστα Πέτσα, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργικός ανιψιός,  Γρ. Δημητριάδης.

Εξεταστική για την λίστα Πέτσα χωρίς τον… Πέτσα, σε μια καταφανή προσπάθεια της Ν.Δ. να μετατρέψει  την εξεταστική σε παραμηχανισμό απόκρυψης της αλήθειας. Θέλουν να κρύψουν τους υπουργούς που εμπλέκονται με εντολή Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει κάτι πολύ επιβλαβές για την Δημοκρατία.

Ν.Δ για εξεταστική: Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται μόνο για τις εντυπώσεις

Η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, αποδεικνύει εμπράκτως το σεβασμό στα δικαιώματα της μειοψηφίας και την προσήλωση στην ουσιαστική διερεύνηση του αντικειμένου της εντολής που έδωσε η Ολομέλεια.

Η διαφάνεια και η αναζήτηση της αλήθειας χωρίς μικροκομματικά τερτίπια και τεχνάσματα που οδηγούν σε θολά μονοπάτια, είναι ο δρόμος που έχουμε επιλέξει.

Χρέος της Επιτροπής είναι να προχωρήσει σε βάθος έρευνα ώστε να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης κι όχι να εξαντληθεί σε φθηνά επικοινωνιακά σόου και κραυγές, κρύβοντας την ουσία των επιχειρημάτων και αφήνοντας κρίσιμες πτυχές στο σκοτάδι που αφορούν στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του κ.Τσίπρα.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι ενδιαφέρεται μόνο για τις εντυπώσεις και για το πώς θα πλήξει την κυβέρνηση. Εμείς πιστεύουμε σε μια ουσιαστική διερεύνηση όλης της υπό εξέταση περιόδου.  Όλα στο φως. Αυτό απαιτούν και οι πολίτες" αναφέρει η δήλωση των βουλευτών της Ν.Δ.