Quantcast

Βουλή: Ενταση για ν/σ «fast track» - Κεραμέως: Να το αποσύρετε, δεν προλαβαίνει κανείς να το διαβάσει - Γαβρόγλου: Δεν έχετε θέσεις

Με  αυξημένη ένταση άρχισε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του  νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο το οποίο φέρνει αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων και στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση . 

Το νομοσχέδιο, 1120 σελίδων και 226 άρθρων  κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή με τους βουλευτές να ενημερώνονται στα κινητά τους τα ξημερώματα πως η πρώτη συνεδρίαση στην επιτροπή θα άρχιζε μόλις λίγες ώρες αργότερα.

Με την έναρξη της συζήτησης σήμερα το μεσημέρι σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντας ως αδύνατο να προλάβει κάποιος να διαβάσει πάνω από 1.000 σελίδες σε λίγες ώρες, η ένταση ωστόσο κορυφώθηκε όταν οι βουλευτές ενημερώθηκαν πως ο προγραμματισμός κυβέρνησης και Βουλής είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί στην Ολομέλεια τη Μεγάλη Δευτέρα.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κάλεσε τα κόμματα να αφήσουν τις ενστάσεις επί της διαδικασίας και να μπουν στην ουσία ενώ ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δικαιολογήθηκε για τη φαστ τρακ διαδικασία σε επιτροπή και Ολομέλεια με το επιχείρημα ότι η διαβούλευση για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις έχει αρχίσει εδώ και δύο χρόνια.

“Σας καλώ να αποσύρετε άμεσα το νομοσχέδιο και να το επαναφέρετε με κανονική διαδικασία. Είναι προσχηματική η διαδικασία που επιλέγετε. Δεν έχει προλάβει κανένας να διαβάσει το νομοσχέδιο” είπε η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ Νίκη Κεραμέως ενώ και η Έφη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη προειδοποίησε πως το κόμμα της θα αποχωρήσει μετά από την ακρόαση των φορέων για να καταδείξει την παρωδία σε βάρος των μαθητών.

“Είναι συνειδητή η επιλογή της κυβέρνησης κυλώντας το νομοσχέδιο όσο το δυνατόν πιο πίσω να το φέρει εκεί που κλείνει η Βουλή για τις διακοπές του Πάσχα για να βρει κλειστά τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Άθλια μεθόδευση από κάθε άποψη” είπε ο Γ.Δελής του ΚΚΕ ενώ πυρά για τη διαδικασία επεφύλαξαν ο Γ. Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων και ο Γιώργος Μαυρωτάς του Ποταμιού με τον τελευταίο να τονίζει ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να θεωρεί τη Βουλή διακοσμητική.

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης δεν εισακούστηκαν. Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν έχει θέσεις  αλλά και ότι συμπεριφέρεται με περισσή υποκρισία. “Σαν ένα καρκίνωμα η ανυπαρξία της τρίτης Λυκείου τρώει και τη δευτέρα Λυκείου. Να αφήσουμε την υποκρισία ότι όλα είναι μια χαρά. Δεν είναι μια χαρά” είπε ο Υπουργός.

Με μόνη την ψήφο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, εν τέλει εγκρίθηκε η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη.