Quantcast

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 156 ψήφους - Προηγήθηκε σκληρή αντιπαράθεση

Aπορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Απορρίφθηκε με 156 «όχι» και 143 «ναι» η πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλλε εναντίον της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, κατά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη στην Ολομέλεια, μετά από τριήμερη συζήτηση, ψήφισαν 299 βουλευτές. Απουσίαζε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Πάτσης.

Προηγήθηκε σφοδρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με οξύτατους χαρακτηρισμούς.

Η συζήτηση διήρκησε 34 ώρες, από τις μεγαλύτερες, που έχουν διεξαχθεί σε αντίστοιχες προτάσεις δυσπιστίας, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Την πρώτη ημέρα, η συζήτηση ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα, την δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα, προκειμένου να λάβουν τον λόγο όσο το δυνατόν περισσότεροι ομιλητές. Μίλησαν 126 βουλευτές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 22 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας πρώην πρωθυπουργός (Γιώργος Παπανδρέου), μία πρώην γραμματέας ΚΟ (Αλέκα Παπαρήγα) ένας πρώην πρόεδρος της Βουλής (Νίκος Βούτσης), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος και οι πολιτικοί αρχηγοί, συνολικά δηλαδή 164 ομιλητές.

Μητσοτάκης: «Η Δημοκρατία θα προστατευθευθεί με τη νίκη της ΝΔ» 

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος εστίασε στη σύγκριση των πεπραγμένων των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. «Η Δημοκρατία θα προστατευθευθεί με τη νίκη της ΝΔ» είπε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρωτοφανείς ύβρεις εναντίον του. Τόνισε ότι επιδίδεται σε αυτό που ξέρει, δηλαδή στο να πυροβολεί τη χώρα και να ρίχνει λάσπη στην κυβέρνηση προκαλώντας διχασμό στην κοινωνία. Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό πληγή για τη χώρα και ιθύνοντα νου του ρυπαρού δικτύου του παρακράτους.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο όταν ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πει ευθέως εάν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή που έλαβε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ λέγοντας ότι στον φάκελο που παρέλαβε ο ίδιος από τον κ. Ράμμο δεν υπήρχαν, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε φέιγ βολάν, ένα φάκελο που είχε τον χαρακτηρισμό του απόρρητου.

Τσίπρας: «Η κυβέρνηση μετέτρεψε την ΕΥΠ σε εγκληματική συμμορία»

Προηγήθηκε τοποθέτηση με σφοδρές επικρίσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

«Τελικά για όλους και για όλα έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της κρίσης. Κάνατε ότι μπορούσατε κ. Μητσοτάκη για να αποφύγετε αυτή τη στιγμή, τελικά είστε ενώπιος ενωπίω με την αλήθεια που προσπαθήσατε να κρύψετε, είστε εδώ για μια πρωτοφανή θεσμική και δημοκρατική εκτροπή για την οποία δεν μπορείτε να παριστάνετε τον ανήξερο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε την ΕΥΠ σε εγκληματική συμμορία και κλόνισε την εμπιστοσύνη του πολίτη στη Δικαιοσύνη και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κόντρα Τασούλα -Τσίπρα για το «ένοχος ή βλαξ;»

Ένταση προκλήθηκε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, όταν στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε «ένοχος ή βλαξ;».

«Σε κάποια από τις συναντήσεις μας στη Βουλή, νομίζω τον Αύγουστο, σας είχα κατηγορήσει για έλλειμμα θάρρους και πλεόνασμα θράσους. Και σας είπα ότι είναι δειλία για έναν πρωθυπουργό να κρύβεται πίσω από τον ανιψιό του και να λέει "δεν έχω εγώ ευθύνη, έχει αυτός". Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας, μειωμένου καταλογισμού παρά να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν με τόλμη. Κάποτε υπήρξε ένα ερώτημα που είχε κρεμαστεί στα περίπτερα, αδίκως όπως αποδείχθηκε αργότερα, για έναν άλλον πρωθυπουργό. Αλλά τι έλεγε αυτό το ερώτημα; "Ένοχος ή βλαξ;" Και εσείς αυτοβούλως επιλέξατε τη δεύτερη εκδοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθησαν χειροκροτήματα από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αποδοκιμασίες από αυτά του κυβερνώντος κόμματος για την επίμαχη φράση.

«Κύριε πρόεδρε σκεφτείτε λίγο αυτές τις εκφράσεις»

«Κύριε πρόεδρε, να σκεφτείτε αυτές τις εκφράσεις λίγο, είναι άλλης τάξεως. Άλλο η πολιτική αντιπαράθεση…», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

«Κύριε πρόεδρε της Βουλής, επιχειρήσατε επί μέρες να μείνουν όλα στο σκοτάδι! Δεν θα επιχειρήσετε να λογοκρίνετε και την πολιτική μου παρουσία, την πολιτική μου τοποθέτηση από αυτό εδώ το βήμα της Βουλής! Σας παρακαλώ λοιπόν, να με προστατεύσετε από την οχλαγωγία, όσων τώρα κάνουν ότι ενοχλούνται, αλλά δεν ενοχλούνται που έχουν έναν αρχηγό που καταπάτησε το Σύνταγμα» απάντησε σε έντονο ύφος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, για να σας προστατεύσω το είπα αυτό» σχολίασε ο Κώστας Τασούλας.