Quantcast

Βουλή: Μητσοτάκης σε Τσίπρα - Είστε ψεύτης, ένας αποτυχημένος τέως πρωθυπουργός που έχασε τρεις εκλογές - Bίντεο

Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής βρίσκεται ξανά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την τριτολογία του στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια. 

«Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εσείς καταστρέψατε τις προοπτικές της οικονομίας με τον κ. Βαρουφάκη και την περίφημη πολύωρη διαπραγμάτευση που όλοι θυμόμαστε». Με αυτή την φράση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τριτολογία του ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής.

Και συνέχισε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Καταλαβαίνω πόσο επώδυνη ήταν η κωλοτούμπα το 2015 αλλά αυτό είναι δικό σας πρόβλημα, το πρόβλημα είναι ότι το πλήρωσε η χώρα και η μεσαία τάξη».

Εν μέσω αντιδράσεων από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Είστε ψεύτης και θα παραμείνετε ψεύτης όταν διαστρεβλώνετε μια πραγματική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση δεν σας ωρίμασε πολιτικά. Τώρα είστε ένας τέως αποτυχημένος πρωθυπουργός καταγεγραμμένος στην συνείδηση του ελληνικού λαού ως ο άνθρωπος που έχασε 3 εκλογές με πάνω από 9 μονάδες διαφορά. Αν ξανακερδίσετε εκλογές θα νομιμοποιήστε να λέτε ό,τι θέλετε».

Δείτε βίντεο από την ομιλία:

Η δευτερολογία του Πρωθυπουργού

«Μας είπατε ότι κάνουμε deal. Δεν το είπατε πρώτη φορά. Θα εννοούσατε ότι κάνουμε δουλειές. Είχατε έρθει εξ όσων γνωρίζω γιατί δεν ήμουν εδώ, και μιλήσατε για το εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα. Και απειλήσατε τον υπουργό και υπηρεσιακούς παράγοντες. Απειλές σε αυτή την κυβέρνηση δεν περνάνε πια» τόνισε ο πρωθυπουργός λίγο πριν ολοκληρώσει την δευτερολογία του στη Βουλή.

«Η εποχή στην οποία ερχόσασταν ορμητικός στην κυβέρνηση και είχατε τη φρεσκάδα του νέου και λέγατε στους επενδυτές μη τολμήσετε να έρθετε να επενδύσετε, έχει περάσει. Και να τα πείτε τώρα κανείς δεν θα σας πιστέψει. Δεν θα απειλείτε υπηρεσιακούς υπαλλήλους, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Εμείς ένα deal έχουμε κάνει. Το ονομάζουμε συμφωνία αλήθειας και προς στιγμής από ό,τι αντιλαμβάνομαι και οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες με αυτό το deal, και εμείς και ο ελληνικός λαός».

Έπρεπε να πάρουμε απόφαση αν θα στηρίξουμε νοικοκυριά ή επιχειρήσεις και αποφασίσαμε τα νοικοκυριά

Συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η συμμετοχή του δημοσίου σε υπόλοιπες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ξέρετε ποια είναι; Η συμμετοχή του Ιταλικού 23,5%. Του γερμανικού 2,8%. Στη Γαλλία 23,6%... Εμείς κρατάμε το 34%. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα πέσουμε από αυτό. Ελέγχουμε απόλυτα την επιχείρηση με το ποσοστό αυτό και προσβλέπουμε στη δημιουργία και μεγαλύτερων υπεραξιών για τους μετόχους. Τα λεφτά που θα παίρνατε εσείς που θα πηγαίναν στους χαμηλοσυνταξιούχους ή στην αποπληρωμή του χρέους; Στο δεύτερο προφανώς.

Και κάτι τελευταίο: Επειδή δείξατε λογαριασμούς που αφορούν ως επί το πλείστον επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Αυτό που δεν είπατε όμως είναι ότι στο λογαριασμό υπάρχει και μια έκπτωση ενέργειας που κάνει η ΔΕΗ. Την κάνει αυτή την έκπτωση ακριβώς επειδή έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει. Έπρεπε να πάρουμε απόφαση αν θα στηρίξουμε νοικοκυριά ή επιχειρήσεις και αποφασίσαμε τα νοικοκυριά. Γι' αυτό και δεν δείξατε κανένα λογαριασμό χαμηλού νοικοκυριού» συμπλήρωσε.

«Εφόσον το φαινόμενο συνεχιστεί και εντός του 2022 θα διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητες στήριξης» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Και μία παρατήρηση στον κ. Βελόπουλο. Η απόφαση να φύγουμε από το λιγνίτη είναι απόφαση που δεν έχει επιστροφή για την κυβέρνηση όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλει η σωστή πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και από οικονομικής πλευράς. Οι λιγνίτες δεν είναι αυτοί που ήταν πριν 10-15 χρόνια. Σήμερα προστιθέμενο το κόστος δικαιωμάτων πάνω στο κόστος του λιγνίτη, ο λιγνίτης δεν είναι ανταγωνιστικός. Η φτηνότερη ενέργεια στη χώρα είναι οι ΑΠΕ. Επειδή διακινούνται διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για τη δήθεν επέλαση των αιολικών. Πείτε μας κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ποιο ενεργειακό μείγμα φαντάζεστε ότι θα έχει η χώρα τα επόμενα 10-15 χρόνια; Εγώ θα είμαι στην Κοζάνη με το επιτελείο την Παρασκευή. Τι λέτε για τις ανεμογεννήτριες; Που πρέπει να μπουν; Τι για το φυσικό αέριο; Τι για τα φωτοβολταϊκά; Μιλήστε συγκεκριμένα. Πείτε μας ότι η δική μας πρόταση είναι αυτή»…