Quantcast

Βουλή: Υπέρ θεσμικής εκπροσώπησης των τεχνολόγων ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας τα κόμματα - Κριτική για την κατάσταση του ΕΣΥ

Υπέρ της ενίσχυσης της θεσμικής εκπροσώπησης των τεχνολόγων ακτινολογίας- ακτινοθεραπείας, τάσσονται τα κόμματα, όπως καταδείχθηκε από την πρώτη ημέρα συζήτησης και επεξεργασίας του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, με αφορμή τις διατάξεις με τις οποίες παρατείνεται σειρά ρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί λόγω COVID-19, επέκριναν την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να μην στηρίζει το ΕΣΥ.

«H ενίσχυση της θεσμικής εκπροσώπησης αυτής της ομάδας υγειονομικού προσωπικού, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία όλων των νοσοκομείων», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός και υπογράμμισε ότι οι τεχνολόγοι είναι σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της λειτουργίας των νοσοκομείων. «Είναι ο μοναδικός πλέον εναπομείνας κλάδος παραϊατρικός που δεν έχει αναβαθμιστεί σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ενώ συνιστούν αδιαμφισβήτητα έναν τομέα που προϋποθέτει υψηλό επίπεδο κατάρτισης και στον οποίο η τεχνολογική πρόοδος είναι ραγδαία, και απαιτείται συνεχής παρακολούθηση και εξέλιξη όλων των απασχολούμενων στον κλάδο, προκειμένου να προσαρμόζονται άμεσα και αποτελεσματικά στα νέα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

Αναφερόμενος στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, με το οποίο παρατείνονται μέχρι τις 31/12/2022 ρυθμίσεις που έχουν εισαχθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, ο κ. Πνευματικός είπε ότι οι παρατάσεις αυτές δεν δίνονται μόνο για λόγους πραγματικής ανάγκης, αλλά και για το ενδεχόμενο ενός νέου σημαντικού κύματος του κορονοϊού, ώστε να είναι ούτως ή άλλως έτοιμο το εθνικό σύστημα υγείας.

Αναφερόμενος στην ίδρυση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας - Ακτινοθεραπείας Ελλάδος ΕΤΑΑΕ», o εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρης Αβραμάκης είπε ότι επιλύει μια θεσμική εκκρεμότητα και δεν υπάρχουν ενστάσεις ως προς την αναγκαιότητα ύπαρξης, αλλά και τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει ένα τέτοιου τύπου νομικό πρόσωπο. Σε σχέση, όμως, με το δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου, ο κ. Αβραμάκης παρατήρησε πως «η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα απαλλαγεί από τον βραχνά της πανδημίας με ένα πρωθυπουργικό διάγγελμα και την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού επικοινωνίας, και σήμερα επιμένει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, εισηγούμενη, για πολλοστή φορά, την παράταση ισχύος μιας σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Η κυβερνητική πολιτική σε ό,τι αφορά την πανδημία έχει αποκτήσει «εθιμοτυπικά χαρακτηριστικά», αφού πριν τρεις μήνες η Βουλή κλήθηκε να αποφασίσει για την παράταση ισχύος των ίδιων μέτρων είπε ο κ. Αβραμάκης, σημειώνοντας πως την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κωφεύει στις εκκλήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, για την ενίσχυση του ΕΣΥ που «καταρρέει».

«Συζητάμε για πολλοστή φορά μέσα στα τελευταία δυόμισι χρόνια, ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που περιέχει παρατάσεις ρυθμίσεων για την πανδημία. Έχει γίνει, δυστυχώς, καθεστώς να συζητάμε παρατάσεις μέτρων με την επίκληση της πανδημίας. Κάθε τρεις μήνες, είναι η ίδια επανάληψη», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης. Αναφορικά με τη σύσταση της ΕΤΑΑΕ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι συνιστά αναβάθμιση του κλάδου των τεχνολόγων στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας και στην καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προκύπτουν καθημερινά στον εργασιακό τους χώρο.

«Εκτός της ρύθμισης του νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου της Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολογίας - Ακτινοθεραπείας, το σύνολο των υπολοίπων άρθρων, ο κύριος όγκος του νομοσχεδίου αφορά χρονικές παρατάσεις προηγούμενων νόμων», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και κατήγγειλε ότι «ο στόχος, όπως επικαλείται η κυβέρνηση, της ενίσχυσης του ΕΣΥ είναι ξεκάθαρα ψευδεπίγραφος. Διότι, τα μέτρα αυτά που ήδη έχουν εφαρμοστεί, όχι μόνο δεν έχουν ενισχύσει το ΕΣΥ με κριτήριο την ουσιαστική βελτίωση των παροχών προς τους ασθενείς, αλλά στην πράξη έχει επιβεβαιωθεί η επιδείνωση των όρων παροχής των αναγκών τους σε υπηρεσίες υγείας».

«Εμμένετε πεισματικά στην τιμωρητική συμπεριφορά σας απέναντι σε όσους δεν πείσατε να εμβολιαστούν, εντελώς υποκριτικά και εγωιστικά, καθώς πλέον επιστημονική αιτίαση δεν υφίσταται, εκτός εάν πρόκειται για άτομα με υποκείμενα νοσήματα», είπε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου και επισήμανε: «Διατηρείτε αφενός το rapid test για τους ανεμβολίαστους υπαλλήλους αλλά και παρατείνετε έως 31/12/2022 την αδικαιολόγητη και αχαρακτήριστη αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, συνεχίζοντας έτσι την ελλιπή στελέχωση του ΕΣΥ».

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης ανέφερε πως «έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση, που εδώ και καιρό, προσποιείται περίπου ότι έχει λήξει η πανδημία, φάνηκε αυτό την τουριστική περίοδο, έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση, της οποίας ο πρωθυπουργός, περίπου έξι συναπτές φορές έχει κηρύξει επισήμως τη λήξη της πανδημίας. Παρόλα αυτά, έχουμε να κάνουμε με την ίδια κυβέρνηση, η οποία έρχεται να παρατείνει για ακόμα μια φορά τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας της οποίας τη λήξη έχει κηρύξει ο πρωθυπουργός της».