Βούτσης: Υπάρχει ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής για τη Συμφωνία - Το αστείο του Ντιμιτρόφ για την ονομασία των Πρεσπών

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ. Υποδεχόμενος τον κ. Ντιμιτρόφ ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι πέραν της πλειοψηφίας η οποία υπερψήφισε τη Συμφωνία έχει διαμορφωθεί και μια «ευρύτερη» πλειοψηφία ανοχής προκειμένου να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών, φράση η οποία ερμηνεύθηκε ως αιχμή προς την αντιπολίτευση η οποία αν γίνει κυβέρνηση θα κληθεί να την εφαρμόσει.

«Αυτός ο χώρος είναι ο χώρος που το προηγούμενο διάστημα συζητήθηκαν έντονα όλα τα στοιχεία για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι ο χώρος που διαμορφώθηκε ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί αυτή η Συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σε πλήρη αντίθεση με την κυβερνητική ρητορική περί ακραίων ο κ. Βούτσης κράτησε χαμηλά τους τόνους εκφράζοντας την ελπίδα πως όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι για το καλό της περιοχής και των λαών η επίλυση τέτοιων ζητημάτων».

Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «διεθνές υπόδειγμα» για την επίλυση προβλημάτων που καλλιεργούν «διχασμό και μίσος και οδηγούν σε φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε στην Νέα Ζηλανδία».

Από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ με την Συμφωνία των Πρεσπών δημιούργησαν μια «μικρή Ευρώπη» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θα ησυχάσω αν δεν πεισθούν όλοι οι πολίτες, σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία ότι κάναμε το σωστό».

Η συζήτηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα, σε βαθμό που ο κ. Ντιμιτρόφ αστειεύτηκε όταν αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών: «η Συμφωνία της Πρέσπας, εμείς έτσι την λέμε, εσείς λέτε Πρέσπες και ελπίζω να μην διαφωνήσουμε και γι αυτό το όνομα» είπε προκαλώντας τα γέλια των παρισταμένων.