Quantcast

Debate Πλεύρη – Καραμέρου στον Realfm 97,8 – Πώς αποτιμούν το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

Τα «ξίφη τους διασταύρωσαν» στον αέρα του Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελατόλλα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός, Θάνος Πλεύρης και ο βουλευτής και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος στον απόηχο των Ευρωεκλογών.

Ο Θάνος Πλεύρης επεσήμανε ότι «οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε μεγάλο βαθμό επέλεξαν να δείξουν μία δυσαρέσκεια με την αποχή ενώ και η ενίσχυση των κομμάτων δεξιά της ΝΔ δείχνει ότι υπήρξαν κάποια πράγματα και διαχειριστικά, που ενόχλησαν τους ψηφοφόρους μας. Ενδεχομένως και θέματα καθημερινότητας, η ακρίβεια, θέματα όπως η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Όμως επειδή η άνοδος δεν πήγε στην Κεντροαριστερά αλλά δεξιά της ΝΔ ήταν και ένα μήνυμα που συνδυάζεται και με ιδεολογικό πρόσημο ως προς την κριτική. Δηλ. μπορεί να ενόχλησαν τους ψηφοφόρους και κάποια άλλα θέματα, όπως ο νόμος για την ισότητα στον γάμο. Η ΝΔ θα πρέπει να δει ότι έχει απώλειες προς τα Δεξιά και να απαντήσει στα υπαρκτά προβλήματα (μετανάστευση, ασφάλεια κλπ)».

Ο Γιώργος Καραμέρος από την πλευρά του, αποτιμώντας το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «είναι ένα κόμμα που υπέστη τρεις διασπάσεις, άλλαξε αρχηγό και έως τον Φεβρουάριο ήταν σε μονοψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Έτσι υπήρχε ένα κλίμα ανακούφισης στις δηλώσεις του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη. Χρειαζόμαστε περισσότερα. Πρέπει να εστιάσουμε, όπως κάναμε τους τελευταίους μήνες πλην της τελευταίας εβδομάδας, στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει για την ακρίβεια, την Υγεία, τη Δημόσια Διοίκηση κλπ. Είμαστε στη φάση αποτίμησης του αποτελέσματος, δεν μπορώ να μην επισημαίνω όμως ότι έχουμε ένα κυβερνών κόμμα που κατέρρευσε 13 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το περσινό του ποσοστό. Πρέπει επίσης να ανοίξει ένας διάλογος ειλικρινής ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις, τη Σοσιαλδημοκρατία, την Αριστερά, τον χώρο της Οικολογίας. Όταν προσέρχονται 1.100.000 λιγότεροι για τη ΝΔ και περίπου 400.000- 500.000 λιγότεροι για εμάς υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά ζητημάτων είχαν την υπογραφή του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγάζει μόνο τον σκύλο βόλτα, θεωρώ ότι είναι μια πολύ απαξιωτική προσέγγιση. Καταλαβαίνω ότι μένετε στην επικοινωνία και την εικόνα και εμείς θα πρέπει να την περιορίσουμε και να την μαζέψουμε, αλλά νομίζω ότι αδικούμε έναν νέο άνθρωπο που ήρθε στην πολιτική τους τελευταίους μήνες, κράτησε ένα κόμμα με προβλήματα, δεν λέω ότι είχαμε θρίαμβο. Αν ήμασταν όπως από τον Μάρτιο μέχρι την τελευταία εβδομάδα, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ποσοστιαία. Ο εγκλωβισμός στη συζήτηση για το Πόθεν Έσχες δεν μας βοήθησε. Θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα και τον χρόνο, και ο ίδιος ο πρόεδρος και όσοι θέλουν να κωπηλατήσουν προς την ίδια κατεύθυνση, να συζητήσουμε τα του οίκου μας αλλά και με τα λίγο μικρότερα σπίτια.

Ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι «το μήνυμα του ελληνικού λαού ήταν μήνυμα σε εμάς ότι έχουν μια δυσαρέσκεια αλλά δεν έδειξε ότι ελπίζει κάπου αλλού για διακυβέρνηση. Αυτό που μας είπε ο λαός είναι ότι θέλουμε τη ΝΔ κυβέρνηση αλλά θέλουμε μία καλύτερη ΝΔ. Ο πρωθυπουργός έχει πλήρη αντίληψη αυτού του μηνύματος και θα προβεί σε όλες τις ενέργειες ώστε η κυβέρνηση να λειτουργήσει καλύτερα και να λύσουμε προβλήματα. Τα πρόσωπα τα βάζω σε δεύτερο πλάνο, έχουν σημασία η συνολική λειτουργία και οι πολιτικές».

Ο Γιώργος Καραμέρος είπε ακόμη ότι «υπάρχει μία προσέγγιση που λέει ότι ιστορικά συνδετικός κρίκος στην Κεντροαριστερά ήταν πάντα μία μεγάλη προσωπικότητα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας. Υπάρχει και η άλλη προσέγγιση μιας παράταξης που θα αφουγκραστεί τα προβλήματα του κόσμου και τι βάζει προτεραιότητα, θα συζητήσει με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές πώς μπορεί να συμβεί αυτό, μια συζήτηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Δεν είμαι όμως, αισιόδοξος. Υπάρχει ένα πρόβλημα δομικό, όχι ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αλλά στη λειτουργία της δημοκρατίας και αυτός ο κατακερματισμός δεν είναι τυχαίος: πολλά εγώ, πολλοί υποστηρικτές στήνουν αναχώματα.

Δεν νομίζω ότι έχει κάποιος αντίρρηση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένα χαρισματικό πρόσωπο. Γιατί να αφαιρέσουμε από τον Στέφανο Κασσελάκη τη δυνατότητα να ενώσει τον χώρο; Εγώ αναμένω πρωτοβουλίες. Πρώτα όμως πρέπει να διορθώσουμε τα δικά μας λάθη, να κάνουμε αποτίμηση. Το πιο ανησυχητικό είναι αυτό που συνέβη στην Θράκη».

Για αυτό το θέμα ο Θάνος Πλεύρης σχολίασε ότι «αυτό που συνέβη στην Θράκη δείχνει την επικινδυνότητα που έχει η λειτουργία του Προξενείου στην Θράκη, στην Κομοτηνή. Το είχαμε επισημάνει και πριν από τις Ευρωεκλογές. Είναι παρέμβαση ανησυχητική και δεν περνά απαρατήρητη. Θα πρέπει να δούμε πώς θα περιοριστεί».