Quantcast

Διαφωνεί ο Γαβρόγλου με την άρνηση πρύτανη στο αίτημα διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας

Αποστάσεις πήρε ο Υπουργός Παιδείας από την αντίδρασή του Πρύτανη στο αίτημα του «Ουράνιου Τόξου» για διδασκαλία «μακεδονικής» γλώσσας.

Ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, προκάλεσε αίσθηση “αδειάζοντας” τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στέλιο Κατρανίδη, ο οποίος έκρινε αντιδεοντολογικό να ανοίξει κουβέντα με ένα πολιτικό κόμμα επί του αιτήματος του να μπει η “μακεδονική” γλώσσα στο Πανεπιστήμιο.

«Εμείς διαφωνούμε. Οι πολιτικοί φορείς είναι μέρος της Δημοκρατίας μας. Αυτά είναι επιστημονικά ζητήματα. Θα τα λύσει η επιστημονική κοινότητα. Θα μου επιτρέψετε να το συζητήσει η επιστημονική κοινότητα και με βάση τις συζητήσεις θα δούμε εμείς πώς θα κινηθούμε. Αλλά, επιστημονικά ζητήματα πρώτα τα συζητά η επιστημονική κοινότητα», δήλωσε για το θέμα ο Υπουργός Παιδείας.

“Πάρτι” αλυτρωτισμού σε ΜΜΕ στα Σκόπια

Λίγες ώρες μετά το διάβημα της Ελλάδας προς την Kυβέρνηση της γειτονικής χώρας, τηλεοπτικά δίκτυα των Σκοπίων σηκώνουν… σκόνη για δήθεν “μακεδονική μειονότητα”. Μάλιστα επικρίνουν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μίλε Μποσνιακόφσκι, γιατί δίστασε να κατονομάσει τα “μακεδονικά” ως την γλώσσα των Αιγαιατών Μακεδόνων.

«Η άρνηση της “μακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα αποδεικνύεται καθημερινά, παρά τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης, ειδικά κατά την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα, ότι ποτέ δεν θα σήκωναν τα χέρια ψηλά. Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιακόφσκι, δεν ήθελε να πει την πραγματική κατάσταση, δηλαδή να ονομάσει τη γλώσσα που μιλούν οι Αιγαιάτες, οι συγγενείς των “Μακεδόνων” πολιτών στην Ελλάδα», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ALFA TV.

Άλλο κανάλι ζήτησε να μάθει ποιά γλώσσα μιλούν οι εκπρόσωποι του “Ουράνιου Τόξου” και επικοινώνησε μαζί τους.

«Μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα και διάφορες μακεδονικές διαλέκτους, καθώς τα μακεδονικά στην Ελλάδα ποτέ δεν κωδικοποιήθηκαν», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος των “Μακεδόνων στην Ελλάδα”, Παύλος Βοσκόπουλος στο τηλεοπτικό δίκτυο KANAL 5.

Συνάντηση Κατρούγκαλου-Ντιμιτρόφ στην Αθήνα

Οι τελευταίες “ουρές” της Συμφωνίας των Πρεσπών, που βγήκαν στην επιφάνεια, θα συζητηθούν σε τετ-α-τετ του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Νικολά Ντιμιτρόφ, στην Αθήνα, το Σάββατο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της γείτονος θα είναι από αύριο στην χώρα μας προκειμένου να παραστεί σε διημερίδα προς τιμήν του Νίκου Κοτζιά.