Quantcast

Δήμος Αχαρνών: Ιδιαίτερος και στις δημοσκοπήσεις

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αχαρνών, Χάρης Δαμάσκος

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αχαρνών, Χάρης Δαμάσκος

Μένουν ελάχιστες ημέρες μέχρι την «τελευταία λέξη» που θα πουν οι κάλπες σε όλους τους Δήμους της χώρας και κάποιοι Δήμοι δείχνουν να ξεχωρίζουν ιδιαίτερα. Ο λόγος για τον Δήμο Αχαρνών, που η έρευνα της εταιρείας  στατιστικών ερευνών ΑΠΟΨΙΣ σε δείγμα 840 ατόμων, αποκαλύπτει τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο Δήμο και στο προεκλογικό σκηνικό.

Πρόκειται για έναν Δήμο που απασχολεί πολύ συχνά τα Δελτία ειδήσεων με τις παραβατικές συμπεριφορές που συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά στην περιοχή, με τους δημότες να έχουν πλέον εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να βρεθεί λύση από τις αρχές στο συγκεκριμένο πρόβλημα, χωρίς να ξεχνάμε και τις υποδομές που παραμένουν σε πολύ κακό επίπεδο.  Έτσι, τα προγνωστικά είναι ξεκάθαρο ότι διαφέρουν από οποιονδήποτε άλλο «κανονικό» Δήμο της χώρας, μετατρέποντας την προεκλογική περίοδο σε ένα Πολιτικό και Κοινωνικό σκηνικό άξιο ιδιαίτερης ανάλυσης από τους ειδικούς.

Η πρώτη παρατήρηση που προκύπτει από την έρευνα, είναι οι θέσεις των δύο – κατά τα φαινόμενα – πρώτων υποψηφίων δημάρχων που θα προκριθούν για την δεύτερη Κυριακή. Πρόκειται για τον πρώην αντινομάρχη Χάρη Δαμάσκο που προηγείται και συγκεντρώνει ποσοστό 16,2% και τον – για δεύτερη φορά υποψήφιο δήμαρχο – Σπύρο Βρεττό που ακολουθεί με 14,9%. Παρά το γεγονός ότι ο Χάρης Δαμάσκος διεκδικεί για πρώτη φορά τον Δήμο, η επιτυχημένη Αυτοδιοικητική του πορεία στην Περιφέρεια, δείχνει να εκτιμάται ιδιαίτερα από τους δημότες, έναντι της τοπικής πορείας του Σπύρου Βρεττού που εκλέχθηκε πρώτη φορά Δημοτικός σύμβουλος το 2010 και κινείται με ένταση στα τοπικά ζητήματα, από τότε.

Το δεύτερο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι, απέχουν παρασάγγας από τους δύο πρώτους, πράγμα που μένει να αξιολογηθεί προσεκτικά, με μια πρώτη εκδοχή να αποτελεί ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων συνδυασμών που δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν σημαντική κρίσιμη μάζα από την «πίτα» του εκλογικού σώματος, αλλά και η – πιθανά - χαμηλή τους επάρκεια σε πειστικά επιχειρήματα για την διεκδίκηση μιας τόσο «καυτής» θέσης στο συγκεκριμένο Δήμο, αυτή την στιγμή.

.Η τρίτη παρατήρηση, είναι η πρωτοφανής απογοήτευση των ψηφοφόρων για το συνολικό έργο και τις ημέρες του νυν δημάρχου Γιάννη Κασσαβού, που αποτυπώνεται με ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό, (της τάξης του 5.9%) παρά την προσπάθειά του να επικοινωνήσει με μεγάλη ένταση στα Τοπικά Μέσα και το διαδίκτυο το 5ετές έργο του, εδώ και μερικούς μήνες. Ειδικότερα, πολύ χαμηλά αποτυπώνεται η ικανοποίηση από το έργο του, με 83.3% (Καθόλου / Λίγο), με τους ικανοποιημένους να αγγίζουν μόλις το 3.2%.

Ο νυν δήμαρχος Αχαρνών  και υποψήφιος, Γιάννης Κασσαβός

Ο νυν δήμαρχος Αχαρνών  και υποψήφιος, Γιάννης Κασσαβός

Τέλος, ο υποψήφιος που υποστηρίζεται αλλά και ανήκει στο ΚΚΕ, Βασίλης Τοπαλλιανίδης, ξεπερνά το ποσοστό του κόμματος στις Εθνικές εκλογές, συγκεντρώνοντας σε τοπικό επίπεδο σχεδόν διπλάσιο ποσοστό - περίπου 10% .

Η προφανέστερη αιτία που συμβαίνει αυτό, είναι η πέρα από κάθε κριτική προσωπικότητά του, πέρα από την πολιτική χροιά που δείχνει να μην τον ακολουθεί μόνο με κομματικά κριτήρια.