Quantcast

Δημοτικά τέλη, ενεργειακή ακρίβεια, περιβάλλον και μεγάλα έργα στην Αθήνα - Συνάντηση Κατερίνας Ανδρικοπούλου Σακοράφα με τον Κώστα Μπακογιάννη

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, μέλη του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος, δίνοντας ιδιαίτερη βάση και σημασία στην αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς ένα πιο μοντέρνο και αποτελεσματικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, λιγότερο συγκεντρωτικό σε αντίθεση με το τρέχοντα χαρακτήρα «επιτελικού κράτους», συνεχίζουν τον κύκλο των συναντήσεων τους με φορείς δήμων, κοινοτήτων και περιφερειών σε όλη την επικράτεια, ό9πως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος. 

Αυτή τη φορά η Συμπρόεδρος του Κόμματος, Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, ύστερα από πλήθος συναντήσεων σε περιφέρειες και επαρχίες, προέβη σε συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων κο Κώστα Μπακογιάννη στο κεντρικό κτίριο του Δήμου στην Πλατεία Κοτζιά. Η συνάντηση σε καιρούς εθνικού πένθους, ξεκίνησε με κάπως μουδιασμένη διάθεση, καθώς αμφότεροι είναι ακόμα συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη για το οποίο όλοι ζητούν την όσο πιο άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απονομής δικαιοσύνης με τις σκέψεις τους να είναι στους οικείους των θυμάτων που βιώνουν συντριπτική θλίψη. 

Διανύοντας καιρούς αυξημένου πληθωρισμού, η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, ζήτησε να ενημερωθεί για το κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών, με την τελευταία να έχει πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022 από τον κο Μπακογιάννη και με τον ίδιο να μην αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο σε μετέπειτα χρόνο, εστιάζοντας από τη μεριά του στη σημαντική αναβάθμιση του Δήμου κατά την διάρκεια της πανδημίας με έργα μέσω ιδίων πόρων του Δήμου χωρίς δανεισμό. Με την ενεργειακή ακρίβεια να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο πλήθος πολιτών και με τις ενεργειακές κοινότητες ως πάγια θέση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, συζητήθηκε κατά πόσο μπορεί να εφαρμοσθεί στο Δήμο Αθηναίων η λύση αυτή, μια εκ των παγίων θέσεων των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και της κλιματικής αλλαγής.

Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, εξέφρασε και άλλες πάγιες θέσεις των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για τον τρόπο λειτουργίας, το βιοτικό επίπεδο και την εικόνα που θα πρέπει να έχει μια σύγχρονη αστική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η οποία θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τις αρχές βιωσιμότητας, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το περιβάλλον. Ο κος Μπακογιάννης εξέφρασε με τη σειρά του ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ο πράσινος μετασχηματισμός αποτελούν κορμό του προγράμματός του, αναφέροντας την δημιουργία μικρών οάσεων πρασίνου και πάρκων, την χρήση ειδικού υλικού για την αντιμετώπισης της αύξησης της θερμοκρασίας, την αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας led κλπ. 

Μεγάλο μέρος της συνάντησης, όπως ήταν αναμενόμενο, απασχόλησε η συζήτηση για έργα του Δήμου που έχουν λάβει μεγάλη δημοσιότητα, όπως χαρακτηριστικά ο «Μεγάλος Περίπατος, η διπλή ανάπλαση (Λεωφ. Αλεξάνδρας – Βοτανικός), η ανάπλαση στο λόφου του Στρέφη, καθώς και η ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος. Έργα τα οποία υπόσχονται να αλλάξουν πλήρως την εικόνα της Αθήνας και ουκ ολίγες φορές έχουν αποτελέσει πηγή έντονης κριτικής από πολιτικούς, αλλά και δημότες. Ο κος Μπακογιάννης παρέθεσε πληροφορίες για την εξέλιξη των έργων και το πλάνο της επόμενης ημέρας. Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα επεσήμανε όλες τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί έως τώρα για τα προαναφερόμενα έργα δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ευελπιστούμε η τελική έκβαση να αποζημιώσει όλους του δημότες της Αθήνας, μιας πόλης που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη για την αναβάθμιση του χαρακτήρα της όχι μόνο σε απλά βιώσιμο, αλλά και πραγματικά αξιοβίωτο. Παράλληλα εκφράζουμε την ικανοποίηση μας τόσο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του Δήμου, όσο και για τη λειτουργία του Πολυδύναμου κέντρου αστέγων, καθώς η αστεγία, απόρροια κυρίως της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, αποτελεί θέμα που οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουμε πάντα ψηλά στην ατζέντα μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις αμφιβολίες που έχει εκφράσει ο Δήμος Αθηναίων για το πλάνο της κυβέρνησης για την μεταφορά εννέα υπουργείων από το κέντρο της πρωτεύουσας στην περιοχή του Υμηττού, στο κτίριο της ΠΥΡΚΑΛ.  Aμφότεροι δεν είναι αντίθετοι στο έργο, επισημαίνουν όμως ότι ελλείψεις και τυχόν βιασύνη στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότατες συνέπειες στο Δήμο της Αθήνας και στο βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας. Για παράδειγμα η αύξηση του μαζικού τουρισμού που γίνεται χωρίς μέτρα για την προστασία και την διατήρηση των ενοικίων στο αστικό κέντρο σε προσιτά επίπεδα, σε συνδυασμό με την συγκέντρωση όλων των υπουργείων εκτός του κέντρου μπορεί να προκαλέσει εκρηκτική αύξηση των ήδη αυξημένων ενοικίων. Τόσο ο κος Μπακογιάννης, όσο και η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα επεσήμαναν ότι μια μέση οδός με μεικτή χρήση φαίνεται πιο λογική λύση. 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με αμφοτέρους να συμφωνούν να διατηρήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.