Quantcast

Διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία με τη νέα επιστολή στον ΟΗΕ επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα

Η Ελλάδα την απορρίπτει στο σύνολό της και χαρακτηρίζει ανυπόστατα και έωλα τα επιχειρήματα.

Η Τουρκία με τη νέα επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για πολλοστή φορά, επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να προβάλει τις ανυπόστατες θέσεις της, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Επίσης, διαμηνύουν πως η ελληνική πλευρά την απορρίπτει στο σύνολό της και διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στα απαράδεκτα, τελείως ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο.

Νέα κλιμάκωση της Άγκυρας - Αμφισβητούν την κυριαρχία και τις θαλάσσιες ζώνες των ελληνικών νησιών

Με μια νέα, τρίτη επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, που έχει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού την Παρασκευή, η Τουρκία επαναφέρει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και των αιτιάσεων σε σχέση με την κυριαρχία τους. 

Την επιστολή υπογράφει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου εις  απάντηση της επιστολής της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας, Μαρίας Θεοφίλη (από 25/05) που είχε απορρίψει τότε τις τουρκικές αιτιάσεις.

Όπως και στις προηγούμενες επιστολές του στον ΟΗΕ (από 13.07.2021 και 21.09.2021) ο κ. Σινιρλίογλου επιμένει πως η Ελλάδα παραβιάζει τις διατάξεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών (στις συνθήκες της Λωζάνης και Πατισίων) και ότι αυτό δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να αμφισβητήσει τους κυριαρχικούς τίτλους της Ελλάδας στα νησιά και συνεπακόλουθα τα δικαιώματα αυτών των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Το γεγονός ότι η φράση αυτή αναφέρεται μέσα σε παρένθεση, δεν αφαιρεί τίποτε από τη σημασία της καθώς είναι η πρώτη φορά σε αυτήν την αλληλουχία επιστολών που ο κ. Σινιρλίογλου αναφέρεται σε δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες (maritime entitelments).

Η αποστροφή αυτή συνδέει πολιτικά για πρώτη φορά όλη τη φασαρία που κάνουν οι Τούρκοι για την αποστρατιωτικοποίηση με το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας».