Quantcast

Διχοτόμηση με… γεωτρύπανα - Το σχέδιο της Αγκυρας για την Κύπρο

Σε πέντε φάσεις εξελίσσεται η τουρκική επιχείρηση για τον διαμοιρασμό εδαφών και φυσικού αερίου στην Κύπρο. Γιατί ο Τσαβούσογλου μιλά για μοντέλο Ταϊβάν και πώς εξηγείται η κίνηση της Τουρκίας για τον εποικισμό της Αμμοχώστου. Το παρασκήνιο των συζητήσεων σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.

Ενα σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου προωθεί μεθοδικά τα τελευταία δύο χρόνια η Αγκυρα, με αιχμή του δόρατος τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ με την αποστολή των δύο πλοίων-γεωτρύπανων που διαθέτει. Το σχέδιο αυτό εξελίσσεται σε φάσεις που δρομολογήθηκαν αμέσως μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά και έχουν ως τελικό στόχο τη διχοτόμηση του νησιού και τον διαμοιρασμό των θαλάσσιων ζωνών του και κατ' επέκταση του φυσικού αερίου που αυτές διαθέτουν. Μέρος αυτού του σχεδίου αποτελεί και η επιδίωξη της Αγκυρας να περιέλθουν τα κατεχόμενα σε ένα καθεστώς «Ταϊβάν», που θα τους επιτρέπει να πραγματοποιούν οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες χωρίς διεθνή αναγνώριση.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα στη Realnews

Με σκληρή γραμμή κατά της Αγκυρας

Τι ανησυχεί τους «28» της Ε.Ε. για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και πώς υιοθέτησαν τη λογική των «ενταλμάτων σύλληψης» όσων εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις

Το ρίσκο της οριστικής ρήξης με την Τουρκία αποφάσισαν και πήραν στις Βρυξέλλες οι «28» της Ε.Ε., βάζοντας στο τραπέζι μέτρα-κυρώσεις παρόμοια με αυτά που έλαβαν κατά τις Ρωσίας για την παράνομη εισβολή στην Κριμαία.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα στη Realnews

Παζάρι στην Ιαπωνία για S-400 και F-35

Η τουρκική διπλωματία ελπίζει ότι η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στην Οσάκα θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να ξεπεραστεί η κρίση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να αποκόψει τον Αμερικανό ομόλογό του Nτόναλντ Τραμπ από την κυβέρνησή του και να τον πείσει ότι η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400 δεν είναι σοβαρό πρόβλημα. Η Αγκυρα θεωρεί ότι έχει μια τελευταία ευκαιρία: τη Σύνοδο Κορυφής των G-20 που θα διεξαχθεί στην Οσάκα της Ιαπωνίας στις 28-29 Ιουνίου.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα στη Realnews