Quantcast
Δύο δεσμεύσεις για την άμυνα ζητάει από την Κομισιόν ο Γ. Αυτιάς - Real.gr

Δύο δεσμεύσεις για την άμυνα ζητάει από την Κομισιόν ο Γ. Αυτιάς

Δύο δεσμεύσεις για την άμυνα ζητάει από την Κομισιόν ο Γ. Αυτιάς

ΠΗΓΗ: ΙΝΤΙΜΕ

Δύο άμεσες δεσμεύσεις ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με γραπτή παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αυτιάς, αναφορικά με την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής και τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο κ. Αυτιάς τονίζει ότι η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής θα πρέπει να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει, όπως αναφέρει, να ισχύει η ίδια δημοσιονομική ελάφρυνση και σε εκείνα τα κράτη που ήδη καλύπτουν τον στόχο των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα που δαπανά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία των συνόρων της.

Επίσης, επισημαίνει ότι η Κομισιόν πρέπει να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς αρκετές χώρες της ΕΕ, όπως και η Ελλάδα, έχουν υποστεί τεράστιο κόστος για τη φύλαξη των συνόρων τους και την αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της.

Ο ευρωβουλευτής σημειώνει ότι η πρόταση για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας είναι θετική. Ωστόσο, «πρέπει εγκαίρως να διευκρινισθεί από την Επιτροπή ότι τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ του νέου Ταμείου πρέπει να αξιοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουδεμία χώρα εκτός ΕΕ δεν πρέπει να δικαιούται χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», υπογραμμίζει ο κ. Αυτιάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ