Quantcast

Εκνευρισμένος ο Τσαβούσογλου από τη συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν: «Μην μας προκαλείτε, πήρατε την απάντησή σας»

Η Άγκυρα θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Άγκυρα θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Είναι δικαίωμα και καθήκον μας» πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. 

«Η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων ενώ προστατεύει ταυτόχρονα τα δικά της συμφέροντα. Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο, στην υφαλοκρηπίδα μας και στο Αιγαίο. Αφού καθορίσαμε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας, δεν έχουμε επιτρέψει σε κανένα πλοίο να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας. Η 'ελληνική Κύπρος' και η Ελλάδα θέλησαν να φέρουν τα πλοία τους ή τα πλοία άλλων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές τον τελευταίο 1 χρόνο, δεν τους το επιτρέψαμε. Προστατεύουμε αυτά τα μέρη», τόνισε. 

«Σχεδόν θα πουν ότι η Ελλάδα έχει δίκιο. Εξηγούμε όλα τα επιχειρήματά μας στη γλώσσα του νόμου. Αλλά η Ελλάδα γίνεται εργαλείο των άλλων. Προσπαθεί συνεχώς να μας προκαλεί. Και εμείς τους το υπενθυμίζουμε. Μας έχετε προκαλέσει και στο παρελθόν. Πήρατε την απάντησή σας, ο λογαριασμός ήταν βαρύς» πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εν μέσω νέου τουρκικού παραληρήματος. 

Ολομέτωπη επίθεση Ακάρ στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, εκνευρισμός επικρατεί στην Άγκυρα, μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της οποίας επαναβεβαιώθηκε η πλήρης στήριξη της Γαλλίας προς την Αθήνα έναντι των κλιμακούμενων απειλών από την Άγκυρα.

Σε νέο παραλήρημά του, ο Ακάρ έκανε λόγο για «διπρόσωπη και υποκριτική πολιτική της Ελλάδας», καλώντας την Αθήνα να διδαχθεί από την ιστορία και μη μπαίνει σε νέες περιπέτειες.

«Προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα της Τουρκίας. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να διαστρεβλώσουν κάθε γεγονός, να επηρεάσουν τρίτους με ψέματα και συκοφαντίες και να παραπονεθούν για την Τουρκία σε τρίτες χώρες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση κατά της Ελλάδας.

«Ρητορικός παροξυσμός – Βασίζεται σε ψέματα» απαντά η Αθήνα

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, κάνοντας μεταξύ άλλων για «ρητορικό παροξυσμό» από τη μεριά της Άγκυρας.

Ο κ.Οικονόμου τόνισε πως πρόκειται για ακρότητες που βασίζονται σε ψέματα, σε διαστρέβλωση της ιστορίας, της διεθνούς νομιμότητας, των Συνθηκών, της πραγματικότητας που υπάρχει στο Αιγαίο.

Έστειλε επίσης μήνυμα στην Άγκυρα πως «η μονότονη επανάληψη ενός ψέματος δεν το καθιστά αλήθεια  και αυτό το έχει αντιληφθεί το σύνολο της διεθνούς κοινότητας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ακόμη πως η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, κρατώντας κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις και ανοιχτά τα παράθυρα στον διάλογο.