Quantcast

Eκτίμηση σοκ Τούρκου αναλυτή: Ο Ερντογάν ίσως προσπαθήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές μέσω Θράκης

Για πιθανότητα προσπάθειας παρέμβασης στις ελληνικές εκλογές κάνει λόγο Τούρκος αναλυτής.

Στον δρόμο προς τις εκλογές, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει μια ελεγχόμενη ένταση με την Ελλάδα, υποστηρίζει ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Γιαβούζ Μπαϊντάρ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι πιθανό να προσπαθήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές μέσω της Θράκης.

Στο μεταξύ χαμηλές είναι οι «πτήσεις» στις δημοσκοπήσεις της κυβερνητικής συμμαχίας του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος βάλλει κατά πάντων με το άγχος να τον κυριεύει. Μάλιστα, ο Ερντογάν προέβη σε νέο προεκλογικό παραλήρημα, καθώς με ταξιδιωτικές οδηγίες στράφηκε κατά της Δύσης, προειδοποιώντας τους πολίτες για τον κίνδυνο «πιθανών ισλαμοφοβικών, ξενοφοβικών και ρατσιστικών επιθέσεων» στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, Τούρκος αναλυτής κάνει λόγο για πιθανότητα προσπάθειας παρέμβασης στις ελληνικές εκλογές από τον Ερντογάν. «Ίσως η Άγκυρα προσπαθήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές μέσω της Δυτικής Θράκης» ανέφερε χαρακτηριστικά, σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος να διεξαχθούν ταυτόχρονα οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, σημειώνοντας παράλληλα πως «αυτοί οι φόβοι έχουν υπολογιστεί από τις μεγάλες δυνάμεις».

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στις τουρκικές εκλογές αλλά και το ενδεχόμενο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθήσει να τις χειραγωγήσει: «Η πιο σημαντική και η πιο ευαίσθητη διάσταση των τουρκικών εκλογών είναι ότι θα διεξαχθούν υπό τον έλεγχο του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος συνεχώς κατηγορείται ότι συνδέεται με τον υπόκοσμο, με το οργανωμένο έγκλημα. Επίσης από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντά ο οποίος είναι το δεξί χέρι του Ερντογάν. Μπορεί να προσπαθήσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών», σημείωσε. 

«Yπάρχουν όρια για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια κλιμάκωση»

Όσον αφορά το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της επιθετικότητας από τουρκικής πλευράς, ο πολιτικός αναλυτής ανέφερε:«Κλιμάκωση μπορεί να συμβεί αλλά με προσεκτικό τρόπο. Διότι υπάρχουν όρια για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια κλιμάκωση, ειδικά μεταξύ των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι και οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ξεπερνώντας τα όρια με οποιοδήποτε είδος κλιμάκωσης από την τουρκική πλευρά οι συνέπειες για την Άγκυρα θα είναι απρόβλεπτες. Και ο Ερντογάν, έως τώρα, μας έχει δείξει ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά», δήλωσε, μιλώντας στο Open. 

Επιπλέον, όσον αφορά το «μπλόκο» Ερντογάν για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο αναλυτής ανέφερε: «Μετά την ανακοίνωση των τουρκικών εκλογών στις 14 Μαΐου, πιστεύω ότι είναι σωστό να πούμε ότι η υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα αναβληθεί μέχρι τις εκλογές. Αν ο Ερντογάν κερδίσει θα υπάρχουν άλλου είδους διαπραγματεύσεις, ενώ αν νικήσει η αντιπολίτευση, τότε πολλά προβλήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που ήταν σε πλήρες αδιέξοδο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιλυθούν», ανέφερε.

 «Μπορεί να πούμε ναι στη Φινλανδία, όχι στη Σουηδία»

Στο μεταξύ, την ώρα που η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπήκε προς το παρόν στον «πάγο» τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, ο Ερντογάν τώρα λέει ότι θα αντιμετωπίσει τις δύο αιτήσεις για ένταξη με διαφορετικό τρόπο.

«Αν χρειαστεί, μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία», ανέφερε ο Ερντογάν όπως μεταδίδει το Anadolu, τονίζοντας πως «η Σουηδία θα σοκαριστεί αν δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα από αυτό στη Φινλανδία».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπάιας Μπίλστρομ σε δήλωσή του ανέφερε ότι «η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει προσωρινά σταματήσει. Προσπαθούμε να αντιδράσουμε μετά τις προβοκατόρικες δράσεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και περιμένουμε τις εκλογές στις 14 Μαΐου».

Παράλληλα, η Στοκχόλμη εξέφρασε την ελπίδα να ενταχθεί στη Συμμαχία το καλοκαίρι του 2023, ενώ εξακολουθεί να επενδύει χρόνο και προσπάθεια για να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Αντίστοιχα και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον είχε εκφράσει αισιοδοξία για το θέμα αυτό πριν από λίγες ημέρες.

Την ίδια ώρα, η Φινλανδία αυτή την εβδομάδα δήλωσε για πρώτη φορά ότι πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία, η υποψηφιότητα της οποίας φάνηκε να ακινητοποιείται καθώς η Άγκυρα κατακεραύνωσε τη Στοκχόλμη για τις αντιτουρκικές και αντιισλαμικές διαδηλώσεις.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι δεν αντιτίθεται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά επικρίνει τη Στοκχόλμη επειδή δεν λαμβάνει μέτρα κατά στοιχείων που για την κυβέρνηση Ερντογάν αποτελούν «απειλή για την ασφάλεια της Άγκυρας».

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα κατακρίνει εδώ και καιρό τη Στοκχόλμη για τη στέγαση μελών διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως μελών του PKK και, τα τελευταία χρόνια, της τρομοκρατικής ομάδας Γκιουλενιστών (FETO).

Νέα πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επανήλθε στα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη. Μάλιστα, με ανάρτησή του στο twitter, έκανε λόγο για «δίκαιο αγώνα των ομογενών αδελφών μας για την τουρκικότητα».

«O αγώνας για την Τουρκικότητα που δίνουν οι συμπατριώτες μας της Δυτικής Θράκης για περισσότερα από 30 χρόνια συνεχίζεται και σήμερα με την ίδια αποφασιστικότητα όπως την πρώτη μέρα. Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά την υποστήριξή της σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και δεν θα αφήσει μόνους τους αδελφούς συγγενείς της». 

Σκληρή απάντηση της Αθήνας

Διαστρέβλωση της πραγματικότητας καταλογίζει στην Τουρκία, το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με σημερινές τουρκικές αναρτήσεις για τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη. 

Μάλιστα, τονίζει πως η Τουρκία, μια χώρα με άκρως αρνητικές επιδόσεις στον τομέα του σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντί να αντλεί μαθήματα από την Ελλάδα, εξακολουθεί να μην λογοδοτεί ενώπιον της διεθνούς κοινότητας για το πώς οδήγησε την Ελληνική Μειονότητα σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως «για άλλη μια φορά η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα προκειμένου να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες και σίγουρα όχι την προαγωγή των δικαιωμάτων και της ευημερίας της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη».

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «η Τουρκία, μια χώρα με άκρως αρνητικές επιδόσεις στον τομέα του σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως όλοι γνωρίζουν, αντί να αντλεί μαθήματα από την Ελλάδα, εξακολουθεί να μην λογοδοτεί ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας για το πώς οδήγησε την Ελληνική Μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο στα πρόθυρα της εξαφάνισης».

Ηχηρό μήνυμα Δένδια: «Το ότι δεν απαντάμε δεν σημαίνει ότι σας φοβόμαστε»

Στο μεταξύ, την προσήλωση της Αθήνας στο Διεθνές Δίκαιο, αναφορικά με την προκλητική ρητορική της Άγκυρας επανέλαβε από τον Βόλο ο υπουργός Εξωτερικών σε ομιλία του. 

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο  Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει στην ιστορία της χώρας, τόσο μακρά περίοδος διαρκούς και κλιμακούμενης κρίσης με την Τουρκία.

«Έχουμε δίπλα μας έναν αυθάδη και αναθεωρητικό γείτονα, αλλά είμαστε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα με αυτοπεποίθηση», είπε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στον Βόλο. Παράλληλα, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι «το γεγονός ότι δεν τους απαντάμε στην ''ίδια γλώσσα'', δεν σημαίνει ότι τους φοβόμαστε».

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι τα τελευταία τριάμισι χρόνια δεν ήταν καθόλου εύκολα. «Με την Τουρκία είχαμε κρίσεις στο παρελθόν αλλά η διαφορά της τελευταίας περιόδου είναι ότι αυτή η κρίση είναι διαρκής».

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ακόμη ότι παρά τις τουρκικές πιέσεις, η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει αμφισβητήσεις στα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Στον υπερχειλίζοντα αναθεωρητισμό απαντάμε με ψυχραιμία», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ότι η επιλογή της Ελλάδας να την στηρίξει, απορρέει από το ότι η χώρα έχει ως απόλυτη επιλογή το Διεθνές Δίκαιο.