Quantcast

Ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ολοένα και πιο παταγώδη αποτυχία του lockdown.

 
 
 

Συγκεκριμένα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν σφοδρές επικρίσεις στον πρωθυπουργό ότι συνεχίζει να επιβάλλει προσχηματικά ένα αποτυχημένο ιδιότυπο lockdown, στο οποίο ούτε η κυβέρνηση πλέον πιστεύει, αλλά ούτε οι πολίτες, αφού κάθε μέρα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, όπως χάος συνωστισμού στα ΜΜΜ, κανένας έλεγχος στους μεγάλους εργασιακούς χώρους κτλ. Ταυτόχρονα επιτίθενται στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως μέσα σε όλα αυτά προσπαθεί να πείσει πως μοναδικός υπαρκτός κίνδυνος για την πανδημία είναι ο συνωστισμός σε πλατείες και δημόσιους χώρους που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας ότι δεν φτάσαμε μετά από 6 μήνες lockdown να έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων από τις εικόνες συνωστισμού σε πλατείες της τελευταίας εβδομάδας.

Βεβαίως, από την Κουμουνδούρου με απόλυτα σαφή τρόπο υπογραμμίζουν οτι και εκεί προφανέστατα και εγκυμονεί κίνδυνος διασποράς, καθώς οι πολίτες είναι εξουθενωμένοι από το εξάμηνο ατελέσφορο εγκλεισμό, οπότε η κυβέρνηση οφείλει, με ταυτόχρονα μέτρα για τις μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης, να κάνει το μόνο ορθολογικό που μπορεί να αποφύγει τις συγκεντρώσεις σε πλατείες. Κατά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό είναι να προχωρήσει σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε και ο κόσμος να μπορεί να βγει έξω με κανόνες ασφαλείας, αλλά και να επανεκκινήσει η δραστηριότητα στην εστίαση, όπου 80.000 καταστηματάρχες και σχεδόν 400.000 εργαζόμενοι βρίσκονται στο χείλος της απόλυτης καταστροφής, λουκέτων και απολύσεων. Όπως επισημαίνουν, πρέπει να εφαρμοστούν κανόνες ασφαλείας που θα επιτρέψουν το αυτονόητο, το οποίο είναι η κοινωνική ζωή με όρους σεβασμού και διασφάλισης της υγειονομικής σταθερότητας της χώρας, κάτι το οποίο υποστηρίζουν δημόσια τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότεροι ειδικοί, όπως οι Θάνος Δημόπουλος, Αθηνά Λινού, Αθανάσιος Σκουτέλης, Χαράλαμπος Γώγος, Μανώλης Δερμιτζάκης, Ματίνα Παγώνη.

Από την άλλη πλευρά, από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι μετά από 6 μήνες αποτυχημένου lockdown, που είναι το πιο μακρόχρονο στην Ευρώπη και με την πανδημία να παραμένει απολύτως εκτός ελέγχου, έχει καταφέρει να μην διαθέτει κανένα από τα τρία βασικά συστατικά που απαιτούνται για τη διαχείριση της πανδημίας, δηλαδή αξιοπιστία, σοβαρότητα και διαφάνεια. Αυτό υποστηρίζουν ότι έχει συμβεί εξαιτίας των καθημερινών της αντιφάσεων και τη μη τήρηση των μέτρων από τα ίδια τα στελέχη της. Για παράδειγμα, χάθηκε από την πλειοδοσία υπουργών στα τηλεπαράθυρα, ερήμην των επιστημόνων, για το ποιος θα ανοίξει περισσότερες δραστηριότητες και την πολυδιαφημιζόμενη από υπουργούς απελευθέρωση μετακινήσεων το Πάσχα, την οποία τώρα η κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί να μαζέψει.

Κριτική ασκείται και για την έλλειψη διαφάνειας, επικρίνοντας τον κ. Μητσοτάκη πως αρνείται για πολλοστή φορά τη δημοσίευση των πρακτικών της Επιτροπής, παρά την αποκάλυψη μέρους τους, που επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση ουσιαστικά ανακοινώνει τις πολιτικές της αποφάσεις και πιέζει τους επιστήμονες απλά για επικύρωσή τους, κόντρα στις έντονες αντιδράσεις που σημειώνονται και για αυτόν τον λόγο και δε θέλει να δημοσιευθούν τα πρακτικά. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο κ. Μητσοτάκης τα έχει κάνει μπάχαλο στην πανδημία, έχει χάσει κάθε αξιοπιστία και προσπαθεί να το κρύψει μέσα από την αδιαφάνεια στη λήψη αποφάσεων.