Quantcast

Ελληνοτουρκικά: Πώς η κυβέρνηση ερμηνεύει την αναδίπλωση της Τουρκίας - ΒΙΝΤΕΟ

Τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει η κυβέρνηση την αναδίπλωση της Τουρκίας μετά τη ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων που είχε εξαγγείλει για την 28η Οκτωβρίου, μεταφέρει το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ, η Άγκυρα αφού πρώτα "άδειασε" τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τώρα παρουσιάζει ως κίνηση καλής θέλησης το ότι δεν θα κάνει στρατιωτικές ασκήσεις ανήμερα της εθνικής μας επετείου. Δηλαδή, παρουσιάζει ως αναδίπλωση την αυτονόητη κίνηση πολιτικού fair play, που όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ξέρουν και εφαρμόζουν.

Αυτή η κίνηση αποτιμάται θετικά, αλλά είναι απολύτως σαφές ότι δεν θα αλλάξει τον ρου των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που είναι εξαιρετικά τεταμένες διότι η μείζονα πρόκληση της Τουρκίας παραμένει ενεργή. Αυτή είναι το Ορούτς Ρέις που θα βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας έως τις 5 Νοεμβρίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο του διπλωματικού μαραθωνίου κρατούν τον ισχυρό συμβολισμό ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ βρίσκεται στην Αθήνα εν μέσω σκιών στις ρωσοτουρκικές σχέσεις και θέλουν οι εκδηλώσεις για το 2021 να στείλουν έναν μεγάλο συμβολισμό, να συγκεντρώσουν εδώ ηγέτες με εμβέλεια για να δείξουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Γι' αυτό και ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε στον Σεργκέι Λαβρόφ την πρόσκληση που έχει απευθύνει στον Βλαντίμιρ Πούτιν.