Quantcast

Επεισοδιακό τέλος στη σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα: «Είστε ψεύτης, έχετε στοιχεία;» -Βίντεο

Επεισοδιακό τέλος είχε η σύγκρουση Μητσοτάκη -Τσίπρα στη Βουλή.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα απαντήσει κατά την τριτολογία του όμως ο κ. Τσίπρας επέμεινε ζητώντας απάντηση εκείνη την ώρα. Άφησε μάλιστα το βήμα ζητώντας απάντηση αλλά και το δικαίωμα να επανέλθει.

Στην αίθουσα επικράτησε μεγάλη ένταση με τον Πρόεδρο της Βουλής να υπενθυμίζει την κοινοβουλευτική παράδοση της τριτολογίας του Πρωθυπουργού με την οποία κλείνουν οι συζητήσεις και τον κ. Τσίπρα να επικαλείται τον Κανονισμό σύμφωνα με τον οποίον στη συζήτηση των νομοσχεδίων οι αρχηγοί τοποθετούνται όποτε το ζητήσουν. 

Ο κ. Μητσοτάκης πήρε τον λόγο και χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως ψεύτη επειδή υποστήριξε ότι το Predator  λειτουργούσε στο γραφείο του. «Δεν σας επιτρέπω να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα. Έχετε στοιχεία; Καθόμουν σε υπολογιστή και άκουγα τον Φλώρο; Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά τα πράγματα; Αν εσείς γνωρίζετε ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από που το ξέρετε;» είπε ο Πρωθυπουργός και αποχώρησε από την αίθουσα μέσα σε πανδαιμόνιο.

Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας προέβη στην εξής δήλωση: «Δηλώνω τη βαθύτατη ανησυχία μου μετά το πέρας της συζήτησης και την αποχώρηση του Πρωθυπουργού. Του έθεσα κρίσιμο ερώτημα να απαντήσει αν παρακολουθείτο ο αρχηγός των ΕΔ από την ΕΥΠ και φρόντισε να μην απαντήσει αλλά και να εξέλθει της αίθουσας. Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Αφορά στον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας. Δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Ίσως να φοβήθηκε επειδή του έθεσα ζήτημα παραίτησης. Η εικόνα τη αποχώρησης του Πρωθυπουργού χωρίς να δώσει απάντηση θα τον ακολουθούν για πάντα όπως και όσα διέπραξε κατά της δημοκρατίας». 

Δείτε το βίντεο: 

Έκρηξη Μητσοτάκη: «Δεν ντρέπεσαι να λες ότι παρακολουθούσα τον Φλώρο;»

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για παρακολούθηση του ΑΓΕΕΘΑ στρατηγού Φλώρου ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε δεύτερο ενικό και απευθύνθηκε στον Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Προφανώς και δεν γνώριζα... Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ Υπουργό της κυβέρνησης. Ντροπή σας. Ότι παρακολουθώ ή ή ότι γνώριζα ότι παρακολουθείται ο κ. Φλώρος; Δεν ντρέπεσαι λίγο; Δεν ντρέπεσαι; Να παρακολουθώ τον Χατζηδάκη που τον ξέρω 30 χρόνια γιατί; Να μάθω πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις;» είπε.

Στο σημείο εκείνο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος αντέδρασε έντονα όρθιος και κουνώντας έντονα τα χέρια του. «Κύριε Τζανακόπουλε είστε σε παραληρηματική κατάσταση. Δείτε το λίγο» είπε ο Πρωθυπουργός. 

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αναφερθήκατε στον κ. Φλώρο. Έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις με τον ΑΓΕΕΘΑ. Επιλέχθηκε από αυτή την κυβέρνηση , είναι ένας εξαιρετικός αξιωματικός,  ο οποίος τιμά το εθνόσημο. Μόνο και μόνο να διακινούνται άρθρα ότι μπορεί ο Πρωθυπουργός να παρακολουθούσε τον ΑΓΕΕΘΑ  δεν  θέλω να το σχολιάσω. Κάποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα χαίρονται».

Απαντώντας στην πρόκληση του κ. Τσίπρα για μια απάντηση σε σχέση με το αν παρακολουθήθηκε πολιτικό πρόσωπο ή δημοσιογράφος ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ενώ γνώριζε ότι είχε παρακολουθηθεί επί των ημερών του ο κ. Πιτσιόρλας είπε στη Βουλή ότι δεν υπήρχε πολιτικός. «Είχα πει για βουλευτή» παρενέβη ο κ. Τσίπρας με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά «Τι λέει ο κ. Τσίπρας; Γνώριζα ότι παρακολουθείται ο κ.Πιτσιόρλας αλλά είπα ότι δεν παρακολουθείται κανένας βουλευτής για να είμαι τυπικά σωστός. Σας αναρωτώ εγώ: Κύριε Τσίπρα, επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που να αφορούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους, ή ανώτατους δικαστές; Εγώ σας απάντησα. Εσείς θα απαντήσετε;».

Η ένταση κορυφώθηκε όταν στο τέλος της ομιλίας του και αναφερόμενος στον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ορισμό της πολιτικής αθλιότητας τη δήλωση Τσίπρα από την Κοζάνη πως αν κλέψεις σπίτι γίνεσαι βουλευτής της Ν.Δ ενώ αν κλέψεις 20 ευρώ τρως σφαίρα στο κεφάλι. Απευθυνόμενος μάλιστα στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν θα επιτρέψει να οργανώσει ξανά γεγονότα όπως τον Δεκέμβριο του 2008. «Γιατί εσείς τα οργανώσατε τότε» είπε ο Πρωθυπουργός. 

«Γίνατε και Σαμαρικός και Καραμανλικός κ. Τσίπρα, είναι ένα επίτευγμα»

«Γίνατε και Σαμαρικός και Καραμανλικός κ. Τσίπρα, είναι ένα επίτευγμα. Να σας πω όμως ότι η εμμονή σας να παρουσιάζετε την παράταξη μας διχασμένη πέφτει στο κενό» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφα?λεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», είπε, και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε: «Κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας για να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η κοινοβουλευτική μας ομάδα. Έχει παρέλθει το εξάμηνο, από την τελευταία πρόταση δυσπιστίας, που κάνατε για έναν χιονιά». 

«Είναι σωστή επιλογή να υπάγεται η λειτουργία της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού»

«Θεωρώ ότι είναι σωστή επιλογή να υπάγεται η λειτουργία της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί πρέπει να στρέφει τις δυνάμεις της εκτός Ελλάδος, σε κινδύνους που υπάρχουν εκτός της χώρας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την δευτερολογία του.

«Δεν θεωρούμε πως η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε μη κυβερνητική οργάνωση, είμαστε μία χώρα, που αντιμετωπίζει σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους και θεωρούμε πως η ισορροπία που έχουμε επιτύχει ανάμεσα στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αποτελεσματικής λειτουργίας της ΕΥΠ».

«Είμαι 19 χρόνια στην πολιτική, δεν έχω κάνει καμία μήνυση ούτε αγωγή σε κανένα δημοσιογράφο»

«Εγώ είμαι 19 χρόνια στην πολιτική, δεν έχω κάνει καμία μήνυση ούτε αγωγή σε κανένα δημοσιογράφο, έχω ακούσει πολλά, μήνυση από μένα σε δημοσιογράφο δεν θα δείτε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «απαντώντας» στην πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα που τον προέτρεψε να κάνει κάτι τέτοιο.

«Εδώ συνέβη το αντίθετο. μου έκανε αγωγή ο κ. Βαξεβάνης, γιατί είπα την αλήθεια ότι το 2016 στήθηκε ένα δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα και για αυτό κατευθύνθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ, κάντε μου και εσείς αγωγή γιατί όλοι ήσασταν παρόντες σε αυτήν την εκδήλωση» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

«Δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί αυτή η αντιπαράθεση σε θέατρο του παραλόγου»

«Είπατε κ. Τσίπρα επί λέξει, ”το παράνομο λογισμικό predator που λειτουργούσε στο γραφείο σας”. Είστε ψεύτης. Δεν σας επιτρέπω να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα χωρίς στοιχεία. Έχετε στοιχεία; Πάρτε το βήμα. Ανεβείτε. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά τα πράγματα και να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα; Αν γνωρίζετε ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, από πού το ξέρετε; Πήγατε στον κ. Ντογιάκο, προσκομίσατε αποδείξεις; Ο κ. Ντογιάκος -επειδή είπατε να πάμε μαζί- ο μόνος για τον οποίο δεν ισχύει απόρρητο. Σωστά είπατε. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν. Ο κ. Ντογιάκος μπορεί να ψάξει και να καταλήξει σε συμπεράσματα. Άρα ως προς τι αυτοί οι ακτιβισμοί; Η Δικαιοσύνη δεν είναι ακτιβισμός και θέατρο. Δεν πρόκειται να επιτρέψω να μετατραπεί αυτή η αίθουσα και η αντιπαράθεση σε θέατρο του παραλόγου», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσέθεσε:

«Επειδή μου ζητήσατε να κάνω μηνύσεις και γιατί δεν κάνω μηνύσεις σε δημοσιογράφους, αν κρίνετε ότι θίγεστε από αυτά που λέει ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Παρασκευόπουλος , η κυρία Κωνσταντοπούλου, γιατί δεν κάνετε μήνυση εσείς στον κ. Κοντονή; Έχουμε κ. Τσίπρα ξαναβρεθεί στην ίδια ακριβώς αντιπαράθεση με εσάς πρωθυπουργό. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός, κλείνει τη συζήτηση. Ό,τι είχατε να πείτε το είπατε».
 

Τσίπρας: Τελευταίο καταφύγιο των ενόχων ο διχαστικός λόγος και η πατριδοκαπηλία

Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στο ερώτημα που είχε θέσει προς τον πρωθυπουργό: «Δεν κατάλαβα, στο κρίσιμο ερώτημα που έθεσα "αν μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο", ποια ήταν η απάντησή σας; Τα υποκλαπέντα στοιχεία από την παρακολούθηση του κ. Φλώρου πού βρίσκονται, για ποιανού λογαριασμό; Εσείς μου διαβάσατε ένα κείμενο σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να ξέρει ο πρωθυπουργός τι κάνει η ΕΥΠ. Η απάντησή σας είναι ότι "δεν ξέρω ή όχι;"». Στο σημείο εκείνο ο κ. Τσίπρας διέκοψε την αγόρευσή του και κατέβηκε από το βήμα της βουλής, δίνοντας τον λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει.

Αφού ο κ. Μητσοτάκης πήρε τον λόγο για την τριτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στο βήμα της Βουλής κάνοντας μία δήλωση: «Εκφράζω την βαθύτατη ανησυχία μου γιατί έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα στον πρωθυπουργό -αν παρακολουθούνταν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων-, αλλά φρόντισε να μην απαντήσει και να εξέλθει της αίθουσας. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν παίζουμε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε, ίσως φοβήθηκε γιατί του έθεσα το ερώτημα περί παραίτησης. Η εικόνα της αποχώρησης από την αίθουσα δίχως να απαντήσει θα τον ακολουθεί για πάντα».

Για τις νόμιμες παρακολουθήσεις επί των ημερών του, που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι «μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα δίχως εμείς να επικαλεστούμε το απόρρητο». Προσέθεσε ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τα οποία τον είχε ενημερώσει ο τότε διοικητής της ΕΥΠ. Ακολούθως απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Όλα τα στοιχεία για την περίοδο 2015-2019 υπάρχουν και μπορείτε να τα ερευνήσετε. Μπορείτε κύριε Μητσοτάκη να πείτε κι εσείς το ίδιο; Δεν απαντήσατε για το αν η πρωτοβουλία που πήρα χθες -που ζήτησε τα στοιχεία από την ΑΔΑΕ-, είναι σύμφωνη με το νόμο. Πάμε μαζί στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να ρωτήσουμε αν υπάρχουν τα στοιχεία παρακολουθήσεων. Σας καλώ να πάμε μαζί αύριο το πρωί. Υπήρχε εισαγγελική διάταξη που αφορούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, υπήρχε διάταξη που αφορούσε υπουργό σας; Πάμε αύριο το πρωί να το διαπιστώσουμε. Αλήθεια τώρα θυμηθήκατε τι κάναμε εμείς με τις παρακολουθήσεις; Εδώ και 3,5 χρόνια τι κάνατε ενώ είχατε όλα τα στοιχεία; Σας προειδοποιώ, μην επιβαρύνετε την θέση σας με κατασκευές».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν ήταν μόνο το Documento που έκανε αποκαλύψεις αλλά και άλλες εφημερίδες όπως το Βήμα και τα ΝΕΑ. Σημείωσε ότι σύμφωνα με τις αποκαλύψεις υπήρχε ενιαίο κέντρο μεταξύ του παράνομου λογισμικού Predator και των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Υποστήριξε ότι δεν έχουν ασκηθεί μέχρι τώρα μηνύσεις γιατί τότε οι δημοσιογράφοι θα μπορούν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους παρουσιάζοντας τα στοιχεία που διαθέτουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την αποκάλυψη των New York Times ότι η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την άδεια στην Intellexa στις 15-11-2021 να εξάγει το λογισμικό Predator, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Είπατε ότι «ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που λειτουργούσε το Predator και προσθέσατε ότι δεν γνωρίζατε από ποιον γίνονταν οι παρακολουθήσεις. Ενώ δεν γνωρίζατε δίνατε άδεια για εξαγωγή του Predator;». 

Υπερασπίστηκε την μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα λέγοντας ότι «είναι μεγάλη μεταρρύθμιση που γίνεται με ευθύνη μιας ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που καταθέτουν στην κυβέρνηση το πόνημά τους, το οποίο εμείς ακολούθως καταθέσαμε αυτούσιο. Μας ρωτάτε γιατί το καταθέσαμε πριν τις εκλογές. Γιατί γνωρίζαμε ποιες είναι οι πιέσεις της ολιγαρχίας και δη της τραπεζοκρατίας με την οποία έχετε ειδική σχέση, και δικαιωθήκαμε μετά τις εκλογές. Το πρώτο που έκανε η κυβέρνησή σας ήταν να φέρει τροπολογίες για να αλλάξετε τον ποινικό κώδικα και περάσατε διάταξη για την ασυλία στα στελέχη των τραπεζών ώστε να μη κατάσχονται οι λογαριασμοί στελεχών που εμπλέκονταν σε παράνομες πράξεις».

Τέλος αναφέρθηκε στο επεισόδιο στο οποίος πρωταγωνίστησε νωρίτερα η Φωτεινή Πιπιλή, λέγοντας: «Πολλές φορές έχουν γίνει συνεδριάσεις με ένταση, είναι μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας. Θέλω να πιστεύω ότι το περιστατικό που προκάλεσε μία συμπαθής σε μένα συνάδελφος που σηκώθηκε και κατευθύνθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης δεν θα επαναληφθεί».