Quantcast

Εργασιακό: Ενταση στη Βουλή με Χατζηδάκη να ζητά ονομαστικές ψηφοφορίες και ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης με οξύτατους χαρακτηρισμούς

Με αντεπίθεση και ονομαστικές ψηφοφορίες στο εργασιακό νομοσχέδιο τις οποίες θα προκαλέσει η ίδια απαντά η κυβέρνηση στις φήμες περί πιθανής  πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της. 

Το σχετικό σύνθημα έδωσε ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης είπε χαρακτηριστικά:“Να δω με πόση οργή και αγανάκτηση θα καταψηφίσετε οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης τις διατάξεις για γονικές άδειες, την άδεια πατρότητας που καθιερώνουμε για πρώτη φορά για 14 ημέρες , τα μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση , τις διατάξεις για την κατοχύρωση ντελιβεράδων και κούριερ,  για την  τηλεργασία και ιδιαίτερα για το δικαίωμα στην αποσύνδεση του εργαζομένου , για τη διεύρυνση σε έξι περιπτώσεις της προστασίας των  εργαζόμενων σε απόλυση. Να σας δω έναν έναν γιατί υπάρχουν και ονομαστικές ψηφοφορίες”

Ο Υπουργός Εργασίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η συνεδρίαση στη Βουλή θα είναι τα αποκαλυπτήρια της αραχνιασμένες αντιπολίτευσης : “Λέμε άσπρο λέτε μαύρο. Είστε μια πλήρως αναξιόπιστη αντιπολίτευση. Γι’ αυτό είστε και τόσο χαμηλά στις δημοσκοπήσεις. Η πολιτική σύγχυση,  η εμπάθεια και η άρνηση των πάντων σας οδηγούν σε αυτό το σημείο. Και θα πάτε ακόμα χειρότερα. Δεν στενοχωριέμαι. Εδώ έχουμε όμως μια άνευ  προηγουμένου πολιτική υποκρισία. Παγκόσμιο ρεκόρ υποκρισίας” είπε.

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε ψέμα την κατάργηση του οκταώρου λέγοντας πως το νομοσχέδιο κατοχυρώνει το οκτάωρο εξ ου και η αντιπολίτευση το πήρε πίσω και άρχισε να μιλά για υπερωρίες . Κατηγόρησε μάλιστα την αντιπολίτευση ότι υποστηρίζοντας το ισχύον καθεστώς υπερασπίζεται την παρανομία και τη μαύρη εργασία καθώς η αποζημίωση 80% για την οποία η αντιπολίτευση λέει πως χάνεται δίνεται μόνο σε περιπτώσεις υπερωριών άνω του προβλεπόμενου από τον νόμο.

Ο Υπουργός Εργασίας έκανε εκτενή αναφορά και στα συνδικαλιστικά “προνόμια” τα οποία όπως είπε πλήττει λέγοντας ότι πίσω από τις διαμαρτυρίες κομμάτων είναι οι διαμαρτυρίες συνδικαλιστών . Προκάλεσε μάλιστα αίσθηση η αναφορά του ότι με το ισχύον σύστημα αν σήμερα ένας συνδικαλιστής έχει κριθεί ύποπτος για σεξουαλική παρενόχληση ή βιαιοπραγήσει εναντίον συναδέλφου του δεν μπορεί να διωχθεί. Όσον αφορά την απεργία υποστήριξε ότι είναι ιερό δικαίωμα άλλο όμως η απεργία και άλλο η παρανομία. “Όταν κηρύσσεται μια απεργία γίνεται απεργία εναντίον του κοινωνικού συνόλου ή της όποιας κυβέρνησης; Όταν εγκλωβίζεις έναν ανάπηρο δεν νομίζω ότι είναι ένδειξη κοινωνικής ευαισθησίας ούτε από την πλευρά τους ούτε από την πλευρά σας. Κοινωνική αναλγησία είναι. Βασική ρύθμιση την οποία φέρνουμε είναι να μην παρακάμπτονται αποφάσεις δικαιοσύνης. Είναι ρύθμιση κοινής λογικής. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ότι καταφύγετε σε ακραία αβάσιμη και παθιασμένη αντιπολίτευση η οποία θα σας εκθέσει. Προχωρούμε μπροστά με νομοσχέδιο το οποίο εκσυγχρονίζει το εργατικό δίκαιο . Ξέρουμε ότι απέναντι μας είναι η συμμαχία του χθες.Οι ρυθμίσεις είναι ρυθμίσεις Ευρώπης και κοινής λογικής. Και όταν κάποιος προχωρά με αυτές θα βγει κερδισμένος” είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Πυρ ομαδών από την αντιπολίτευση - Οξύτατοι χαρακτηρισμοί για τερατούργημα και Χατζηθάφτη εργασιακών δικαιωμάτων

Απέναντι βρίσκει σύσσωμη την αντιπολίτευση το εργασιακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας με την πρώτη συνεδρίαση στην επιτροπή της Βουλής να κυριαρχείται από χαρακτηρισμούς όπως «οδοστρωτήρας», «έκτρωμα», «τερατούργημα» αλλά και Χατζηθάφτη -όπως τον αποκάλεσε ο Χρ.Κατσώτης του ΚΚΕ- των εργασιακών διακιωμάτων.

Από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούκου μίλησε για «θατσερισμό» της κυβέρνησης καταγγέλλοντας ότι για χάρη συμφερόντων  επιχειρείται η κατάργηση όσων κατακτήθηκαν πριν έναν αιώνα με αίμα και ιδρώτα και υποστηρίζοντας ότι οι  ρυθμίσεις του θα οδηγήσουν στην απώλεια 20.000 έως 40.000 νέων προσλήψεων. 

Για «αντεργατική» νομοθέτηση σε παράλληλη πραγματικότητα προς ικανοποίηση των εργοδοτών, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο αποκαλύπτει τον «ιδεοληπτικό συντηρητισμό» της ΝΔ, αποθεώνοντας παράλληλα τον απεργοσπαστισμό.
 "Το νομοσχέδιο καθιερώνει το 10ωρο χωρίς υπερωριακή αμοιβή με ατομική σύμβαση. Αυξάνει τις υπερωρίες και τις κάνει πιο φτηνές. Καταργεί κάθε προστασία για τις απολύσεις.  Ενσωματώνει κάθε απαίτηση των εργοδοτών για χτύπημα των συνδικάτων. Ποινικοποεί τον αγώνα για διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών και ωρών εργασίας. Στηρίζει την απεργοσπασία. Είναι ένα νομοσχέδιο τερατούργημα που γυρίσει σε συνθήκες δουλειάς και ζωής του 19ου αιώνα», είπε ο Χρ.Κατσώτης του ΚΚΕ . «Το νομοσχέδιο πάσχει σοβαρά. Εκθέτει τους εργαζόμενου στις διαθέσεις των εργοδοτών.Τους αφήνει ανυπεράσπιστους», υποστήριξε η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση.
Ως το «τελειωτικό χτύπημα» στον κόσμο της εργασίας, που θα μετατρέψει τους εργαζόμενους σε «δούλους» και θα «χαντακώσει» τη νέα γενιά, δήλωσε ότι καταψηφίζει το ΜέΡΑ25 το νομοσχέδιο, η Μαρία Απατζίδη, επισημαίνοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας η καταψήφισή του.