Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή πληρωμής επιταγών για 75 μέρες που πλήττει διαίτερα τους αγρότες

Η κυβέρνηση μεταφέρει πρόσθετα βάρη στον αγροτικό κόσμο αντί να στέκεται αρωγός, τονίζουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσα την Αναστασία Γκαρά.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, "με την πρόσφατη ΠΝΠ (ΦΕΚ 75/Α/ 30-03-2020), "η κυβέρνηση ανέστειλε κατά 75 ημέρες τις προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών για πληττόμενες επιχειρήσεις", γεγονός "που έχει ήδη προκαλέσει τεράστια επιπλέον αναστάτωση στους επαγγελματίες τους αγροτικού χώρου".

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ θεσπίζει σήμερα, μέσα στην κρίση, ένα εξαιρετικά προβληματικό πλαίσιο, με βάση το οποίο οι αγρότες και οι επιχειρήσεις τους δεν πρόκειται στους επόμενους 2,5 μήνες να πληρωθούν τις επιταγές που έχουν στην κατοχή τους (από εμπόρους, μεταποιητικές μονάδες κτλ), αλλά θα πρέπει το ίδιο διάστημα οι αγρότες να πληρώσουν κανονικά τις επιταγές που έχουν εκδώσει. Το ίδιο προβληματικό πλαίσιο από την παραπάνω ΠΝΠ δημιουργείται και για όσες συνεταιριστικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται σε ΚΑΔ που δεν τυγχάνουν μέχρι σήμερα καθεστώτος προστασίας, προσθέτουν οι βουλευτές.

Τέλος, εκτιμούν ότι οι "αγρότες σε όλη τη χώρα κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου, απαιτώντας από την κυβέρνηση να παρέμβει και να διορθώσει - με νέα ρύθμιση - τη στρέβλωση και την αδικία που η ίδια έχει δημιουργήσει".