Quantcast

Ερώτηση της Ε.Ο. του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές σε Έβρο, Λέσβο και τον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα

Ερώτηση για τις πυρκαγιές σε Έβρο, Λέσβο και τον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. 

Στην ερώτηση τονίζει:

«Για πάνω από μία εβδομάδα μαίνονταν καταστροφικές πυρκαγιές στον Βόρειο Έβρο και στη Λέσβο τον περασμένο Ιούλιο - άλλοτε ανεξέλεγκτες και άλλοτε σε ύφεση.Στο δάσος Δαδιάς του Έβρου, προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, μετά από 8 ημέρες πυρκαγιάς, κάηκαν πάνω από 40.000 στρέμματα, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, αφού το Δάσος Δαδιάς έχει σπάνια βιοποικιλότητα, φιλοξενεί συγκεντρωμένα πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας των Βαλκανίων, της Ευρώπης και της Ασίας, ενώ εκεί βρίσκεται και η μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι το Δάσος Δαδιάς είναι προστατευόμενη περιοχή, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και υλικό της Δασικής Υπηρεσίας, οι δασικές οδοί παράμεναν ακαθάριστες σχεδόν δέκα χρόνια, δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες εργασίες διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών και συντήρησης των δρόμων, ούτε υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας. Ανάλογη εικόνα καταγράφηκε και στην πολυήμερη καταστροφική πυρκαγιά στον πράσινο πνεύμονα του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα, στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών.

Στη δε Λέσβο, στα Βατερά, τον Σταυρό και την Βρίσα έχουν καεί τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δάσους, χωραφιών και βοσκοτόπων, ενώ ολοσχερώς έχουν καταστραφεί πολλά σπίτια και μικρές επιχειρήσεις, ενώ ακόμη περισσότερα έχουν υποστεί ζημιές. Η νέα αυτή καταστροφή έρχεται να προστεθεί στις ζημιές που είχε προξενήσει ο σεισμός στο νησί πριν από 5 χρόνια, οι οποίες ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί, αλλά και στην ακρίβεια που έχει «στραγγίξει» τον λαό.

Για πολλοστή φορά αναδεικνύονται, οι διαχρονικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα κατάσβεσης, η ανυπαρξία σχεδίου με επίκεντρο την πρόληψη, αλλά και αντιπυρικής προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπάρχουν πάνω από 3500 κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και 1500 στην Δασική Υπηρεσία, η κυβέρνηση κρατάει ομήρους τους 5ετείς, 7ετείς και εποχικούς πυροσβέστες, ενώ εξαγγέλλει αποζημιώσεις ψίχουλα στις λαϊκές οικογένειες που έχασαν το βιός τους.

Τα παραπάνω ισχύουν σε καθεστώς ευρωενωσιακής πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης, των δασών που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών κι αποτελούν την επιτομή της επικίνδυνης ευρωενωσιακής στρατηγικής του κόστους - οφέλους, που υπερασπίζεται σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση της πρόληψης, της προστασίας, στην υποβάθμιση και υποστελέχωση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας στο όνομα της μείωσης των δαπανών.

Εξάλλου, όπως είδαμε για άλλη μία φορά φέτος, η στρατηγική της Ε.Ε. για την πολιτική προστασία είναι η ανακύκλωση των λιγοστών δυνάμεων και μέσων πυρόσβεσης από χώρα σε χώρα, και αυτό μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αφήνοντας τους λαούς απροστάτευτους και το περιβάλλον αποκαΐδια.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, βάσει αυτών, κατέθεσε στην Κομισιόν το ερώτημα πώς τοποθετείται:

- στο αίτημα της άμεσης κινητοποίησης του "Ταμείου Αλληλεγγύης" της ΕΕ για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων σε Έβρο και Λέσβο χωρίς όρους και προϋποθέσεις;

- στο γεγονός ότι η επιζήμια ευρωενωσιακή στρατηγική "κόστους-οφέλους" που αναγορεύει την πολιτική προστασία με ευθύνη του κράτους σε κόστος, οδηγώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες σε υποστελέχωση, αυξάνοντας τις ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης και πρόληψης, έχει σαν αποτέλεσμα να μένουν απροστάτευτες και να καταστρέφονται ακόμη και περιοχές Natura 2000, όπως το Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο ή Εθνικοί Δρυμοί όπως αυτός της Βάλια Κάλντα;».